Wykonanie
Składniki:(na 10 muffinek)- 8 łyżek
otrębów owsianych (ok. 120 g),- 8 łyżek
otrębów pszennych (ok. 120g),- 3
jajka (ok. 120 g),- pół opakowania
jogurtu naturalnego (ok. 90 g),- 3 łyżeczki
proszku do pieczenia,- ½
cukinii (ok. 150 g),-
marchewka (ok. 90 g),- 4 łyżki
kukurydzy (ok. 60 g),- pół
papryki (ok. 100 g),-
sól i
pieprz.Sposób przygotowania:1. Obieramy
marchewkę i
cukinię a następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach.2. Kroimy
paprykę w drobną kosteczkę.3. Roztrzepujemy
jajka i mieszamy z
jogurtem naturalnym,
marchewką,
cukinią,
papryką i
kukurydzą.4. Łączymy masę warzywną z
otrębami i
proszkiem do pieczenia.5. Napełniamy
ciastem papilotki do 2/3 wysokości i pieczemy w 180 ° C przez ok. 20-25 min.

Muffiny warzywne są bogate w:- błonnik pokarmowy, który poprawia perystaltykę jelit i
daje uczucie sytości,- witaminę C (pochodzącą z
papryki), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,- wapń (pochodzący z
jogurtu), który odpowiada za prawidłową budowę kości,- β karoten (pochodzący z
cukinii i
marchwi), który jest antyoksydantem,- wielonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z
kukurydzy), które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo.Wartość odżywcza jednej muffiny:

Porcja waży: ok. 85 gEnergia: 104 , 25 kcal
Białko: 5,82 gTłuszcze: 3 , 03 gWęglowodany: 19 , 78 gBłonnik pokarmowy : 6 , 71 gSmacznego i zdrowegoTrójko lorowa Tęcza