Wykonanie
Kwiecień witamy na zielono! Moja propozycja to lekkie lunchowe placuszki z zielonymi łezkami delikatnej
cukinii oraz z dodatkiem
serka wiejskiego, który rozpływa się w ustach. Warzywno-
białkowa, pozytywna przekąska, aby z lekkością przejść do lata!Tymże przepisem rozpoczynam cykl WIOSENNA PATELNIA . ;)Przepis bierze również udział w akcji Zdrowy tryb życia na Mikserze Kulinarnym.

Składniki (na 8 sztuk):1
cukinia2
jajka1
serek wiejski lekki (150 g)4 łyżki
otrębów owsianych
sól,
pieprzCukinię dokładnie umyj i razem ze skórką zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posyp odrobiną
soli i odstaw na bok na 15 minut.
Potem odciśnij warzywo z nadmiaru
wody.
Serek wiejski odcedź z zalewy.
Jajka roztrzep widelcem, dodaj
otręby,
serek wiejski,
cukinię. Dopraw
pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj. Smaż okrągłe placki z dwóch stron na rozgrzanej patelni teflonowej, bez dodatku tłuszczu. Przy przewracaniu delikatnie podważaj, aby nie przerwać delikatnej struktury. Smacznego !


Wartość Kaloryczna 65 kcal (1 sztuka)
Białko 5,2 gWęglowodany 4 , 8 gTłuszcz 2 , 5 g