ßßß Cookit - przepis na Placki z Cukinii i Serka Wiejskiego

Placki z Cukinii i Serka Wiejskiego

nazwa

Wykonanie

Kwiecień witamy na zielono! Moja propozycja to lekkie lunchowe placuszki z zielonymi łezkami delikatnej cukinii oraz z dodatkiem serka wiejskiego, który rozpływa się w ustach. Warzywno-białkowa, pozytywna przekąska, aby z lekkością przejść do lata!
Tymże przepisem rozpoczynam cykl WIOSENNA PATELNIA . ;)
Przepis bierze również udział w akcji Zdrowy tryb życia na Mikserze Kulinarnym.
Składniki (na 8 sztuk):
1 cukinia
2 jajka
1 serek wiejski lekki (150 g)
4 łyżki otrębów owsianych
sól,pieprz
Cukinię dokładnie umyj i razem ze skórką zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posyp odrobiną soli i odstaw na bok na 15 minut. Potem odciśnij warzywo z nadmiaru wody. Serek wiejski odcedź z zalewy. Jajka roztrzep widelcem, dodaj otręby, serek wiejski, cukinię. Dopraw pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj. Smaż okrągłe placki z dwóch stron na rozgrzanej patelni teflonowej, bez dodatku tłuszczu. Przy przewracaniu delikatnie podważaj, aby nie przerwać delikatnej struktury. Smacznego !
Wartość Kaloryczna 65 kcal (1 sztuka)
Białko 5,2 g
Węglowodany 4 , 8 g
Tłuszcz 2 , 5 g
Źródło:http://tysiackalorii.blogspot.com/2014/04/placki-z-cukinii-i-serka-wiejskiego.html