Wykonanie
Babkę
szafranową upiekłam z ciekawości jak i zalegającego od dawna w mojej kuchni
szafranu. To był mój debiut z tą
przyprawą i przyznam, że raczej do niej nie powrócę. Już po pierwszym skosztowaniu babki, specyficzny jej posmak z chęcią zamieniłabym na
wanilię lub cokolwiek ... byle nie
szafran. Tak więc jest to przepis dla miłośników
szafranu, do których ja z pewnością się nie zaliczam.

5
jajek1 1/2 szklanki
cukru2 1/2 szklanki
mąki3/4 szklanki
wody1 szklanka
olejukakao2 łyżeczki proszkuszczypta
szafranuSzafran rozetrzeć w palcach i zalać odrobina wrzątku, dalej łyżeczką rozetrzeć
nitki, w miarę możliwości na jednolitą papkę.
Białka ubić na sztywno, dodać powoli
cukier i nadal ubijać, następnie dodać
żółtka, wymieszać, dodawać małymi porcjami przesianą
mąkę z proszkiem i dalej mieszać (nie miksować). Na samym końcu,
szafran, stopniowo
olej i
wodę. Ciasto wyłożyć do natłuszczonej foremki. Piec 40 minut w 170 stopniach. Udekorować
cukrem pudrem lub lukrem.