Wykonanie
Przyszła do nas
moda z zachodu, aby gości weselnych obdarować jakimś drobnym upominkiem. Można postawić sobie poprzeczkę bardzo nisko, kupić lizaki i przywiązać do nich kokardkę. Można też własnoręcznie przygotować coś słodkiego i autorskiego.

Do przygotowania ok. 45
ciastek potrzebujemy na
ciastka:5 szklanek
mąki pszennej1 szklanka
cukru pudru250 g
masła5
żółtek (lub dla oszczędnych 2
jajka)1/2 łyżeczki
soli na
lukier plastyczny:100 g glukozy w proszku (do kupienia w aptece)4 łyżeczki
żelatyny70 ml
wody3 łyżeczki
masłaok. 500 g
cukru pudrudodatkowo:koraliki do przyozdobienia
kakaoszablon do wyciskania wzorku (niekoniecznie)formy do wykrawania serduszek - 2 sztuki większe i mniejsze1. Z podanych składników na
ciastka zagnieść szybko ciasto (nie powinno kleić się do rąk, a jeżeli tak się dzieje, to dodać więcej
mąki). Gotowe ciasto odstawić do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkować na grubość ok 0,5 cm, większą formą serduszka wykrawać
ciastka i piec je w temperaturze 170 stopni na słomkowy kolor.2. Przygotowanie masy lukrowej.
Żelatynę rozpuścić we wrzątku, następnie dodać glukozę i
masło, dokładnie wymieszać. Następnie małymi porcjami dodać
cukier puder, na początku można go mieszać łyżką,
potem należy użyć dłoni. Ilość
cukru pudru jest względna i należy go dodawać tyle aby wyrabiana masa przestała kleić się do rąk. Masa powinna
mieć konsystencje plasteliny i nie może się kruszyć.3. Stolnice oprószyć
cukrem pudrem i rozwałkować masę bardzo cienko. Wykrawać mniejsze serduszka, jeżeli mamy szablon do wzorków to odciskamy też wzór. Masa bardzo szybka wysycha dlatego czynności te należy szybko wykonać. Mniejsze lukrowe serduszka przylepiamy do dużego
ciastka za pomocą zwykłego lukru (z
cukru pudru i
wody bądź
białka). Koraliki przylepiamy również za pomocą lukru. Wystarczy go włożyć w mały woreczek strunowy z dziurką i wycisnąć sznur do którego przylepiamy koraliki.4. Aby wykonać
ciastka w garniturze, do masy należy dodać nieco mniej
cukru pudru w zamian dodajemy
kakao. Niestety do wycięcia garnituru nie ma gotowego szablonu i wszystkie elementy należy wycinać nożykiem. Wcześniej szablon można sobie wyciąć z kartki papieru i w ten sposób wyciąć garnitur. Białe ranty malujemy lukrem, muszkę przyklejamy również lukrem.Gotowe
ciastka pakujemy w folię i szczelnie zamykamy. Można je przechowywać przez kilka miesięcy. Ciasto będzie kruche, a
lukier plastyczny dosyć twardy.