Wykonanie
Składniki(na 4 porcje)- 1 duży
batat (ok. 230 g bez skórki),- szklanka
brokułów (ok. 100g),- 1
cebula (ok. 80g),- 1 łyżka
oleju rzepakowego (ok. 10g),- 1
marchewka (ok. 45g),-
przyprawy:
sól,
pieprz,
kurkuma,
tymianek, słodka, ostra i wędzona
papryka, łyżeczka
sosu sojowego,- 2 łyżki pestek dyni (ok. 20g).Sposób przygotowania1. Obieramy
marchewkę i
batata.2.
Cebulę szklimy na
oleju rzepakowym.3.
Cebulę zalewamy 3 szklankami
wody i dodajemy pokrojone warzywa:
marchewkę,
batata i
brokuły.4. Wszystkie warzywa gotujemy do miękkości.5. Całość miksujemy, przyprawiamy do smaku i posypujemy uprażonymi
pestkami dyni.

Krem z
batatów i
brokułów jest bogaty w:- potas, który reguluję przewodzenie bodźców nerwowych- witaminę C, która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,- β- karoten, który również jest antyoksydantem.Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 250 mlEnergia: 118 , 8 kcal
Białko: 3,5 gTłuszcze: 5 , 1 gWęglowodany: 15 , 5 gBłonnik pokarmowy : 2 , 5 gSmaczneg o i zdr o we goTrójko lorowa Tęcza