Wykonanie
Przepis na klasyczny
sos pieczarkowy, który sprawdzi się jako dodatek do
makaronu,
kaszy, placków ziemniaczanych czy
mięsa. Przygotowuje się go bardzo szybko, a smakuje wyśmienicie.
SKŁADNIKI:250-300 g
pieczarek2
cebuleząbek
czosnku1 łyżka
oliwy1 łyżka
masłaszklanka
śmietanki kremówkisól,
czarny pieprz,
płatki paprykinatki pietruszki do posypaniaopcjonalnie 1 łyżeczka
soku z cytrynyPRZYGOTOWANIE:
Pieczarki umyć, małe przekroić na połówki, większe pokroić w plasterki.
Cebule drobno posiekać. Na patelni rozgrzać
oliwę z
masłem i zeszklić
cebulę, dodać przeciśnięty ząbek
czosnku,
pieczarki oraz opcjonalnie
sok z cytryny smażyć co chwilę mieszając, aż
pieczarki odparują i zaczną się rumienić. Zajmie to około 7-8 minut.Wlać kremówkę, doprawić
solą, świeżo mielonym
czarnym pieprzem i
płatkami papryki i chwilkę gotować do uzyskania pożądanej konsystencji.Zgęstniały sos można z łatwością podgrzać rozcieńczając
wodą,
mlekiem lub
bulionem.