Wykonanie
            Przepis na klasyczny 
sos pieczarkowy, który sprawdzi się jako dodatek do 
makaronu, 
kaszy, placków ziemniaczanych czy 
mięsa. Przygotowuje się go bardzo szybko, a smakuje wyśmienicie.

SKŁADNIKI:250-300 g 
pieczarek2 
cebuleząbek 
czosnku1 łyżka 
oliwy1 łyżka 
masłaszklanka 
śmietanki kremówkisól, 
czarny pieprz, 
płatki paprykinatki pietruszki do posypaniaopcjonalnie 1 łyżeczka 
soku z cytrynyPRZYGOTOWANIE:
Pieczarki umyć, małe przekroić na połówki, większe pokroić w plasterki.
Cebule drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 
oliwę z 
masłem i zeszklić 
cebulę, dodać przeciśnięty ząbek 
czosnku, 
pieczarki oraz opcjonalnie 
sok z cytryny smażyć co chwilę mieszając, aż 
pieczarki odparują i zaczną się rumienić. Zajmie to około 7-8 minut.Wlać kremówkę, doprawić 
solą, świeżo mielonym 
czarnym pieprzem i 
płatkami papryki i chwilkę gotować do uzyskania pożądanej konsystencji.Zgęstniały sos można z łatwością podgrzać rozcieńczając 
wodą, 
mlekiem lub 
bulionem.