Wykonanie
Piernik pokrojony w kwadratową kostkę, obtoczony w polewie
toffi i wiórkach
kokosowych to propozycja na świąteczny deser dla dzieci lub dla tych którzy nie przepadają za przekładanymi ciastami z kremem.



Składniki:2 szklanki
mąki pszennej (czubate)4
jajka1 szklanka
cukru1 łyżeczka
sody1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 szklanka
mleka1/2 szklanki
oleju100 g
gorzkiej czekolady2 łyżeczki
kakao2 łyżeczki
przyprawy do piernikagotowa polewa
toffiwiórki kokosowe do obtoczeniaSposób przygotowania:
Czekoladę gorzką rozpuścić w kąpieli
wodnej.
Mąkę pszenną wymieszać z
kakao,
sodą,
proszkiem do pieczenia oraz
przyprawą do piernika.
Jajka wbić do miski wsypać
cukier, utrzeć na puszystą masę, wlewać cienkim strumieniem
mleko, cały czas miksując, dodać przesiane składniki suche, delikatnie mieszać tak aby nie zrobiły się grudki.Do masy dodać płynną
czekoladę oraz stopniowo wlewać
olej,wylać do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25 /30 cm.Piec około 45 minut. Całkiem zimne ciasto pokroić w całości na równe kwadratowe kostki.Obtaczać w przygotowanej wg wskazówek na opakowaniu polewie, oraz wiórkach
kokosowych. Odstawić do stężenia.Smacznych wypieków !

http://www.oetker.pl/pl-pl/index.html