Wykonanie

300g
buraka cukrowego4
jajka4 łyżki
cukru5 łyżek
syropu z
buraka100g
mąki tortowej80 g
mąki żytniej200ml kwaśnej
śmietany4 łyżki
oleju2 łyżki roztopionego
masła1,5 łyżeczki mielonego
kardamonu2 cm świeżego
imbiru1 łyżeczka proszku dopieczenia1 łyżeczka
sody150g
orzechów / może być mix/
syrop cukrowy do polania
Buraki obieramy, gotujemy w całości do miękkości, następnie ścieramy na tarce.
Orzechy lekko prażymy.
Żółtka ucieramy z
cukrem, dodajemy ostudzone starte
buraki,
olej i mieszamy. Dodajemy
kardamon i starty
imbir, Na koniec
sodę,
proszek do pieczenia,
orzechy i przesianą
mąkę.
Białka ubijamy i dodajemy do masy delikatnie mieszając aby piana nam nie opadła. Całość przekładamy do formy wysmarowanej
masłem lub wyłożonej pergaminem. Pieczemy 35 minut w temp 180 stopni.Podajemy polane fjutem, czyli gęstym
syropem z
buraka cukrowego/ przepis tutaj /.Ciasto ma oryginalny smak i..uzależnia. Jednak nie każdemu przypadnie do gustu, bo wyraźnie przebijają się w nim smaki
kardamonu i
orzechów. Ja uwielbiam
kardamon wiec i ciasto jest dla mnie super.Nie jest mocno słodkie, jest lekko gąbczaste i bardzo syte.