Wykonanie
Pyszna, pożywna, kremowa, a do tego bardzo szybka. Idealny sposób, żeby się rozgrzać po powrocie do domu w chłodny jesienny dzień. Ciężko poprzestać na jednym talerzu:)
SKŁADNIKI : (dla 3-4 osób)1,5 l
bulionu50 dag dyni (waga bez skórki i nasion)3 duże
marchewki1
ziemniak2
cebule2 ząbki
czosnku150 g kremowego
serka topionego1/2 łyżeczki
słodkiej paprykiszczypta
ostrej paprykiszczypta
pieprzu1. Wszystkie warzywa oprócz
czosnku zetrzeć na grubych oczkach tarki (najlepiej w malakserze) lub drobno pokroić. Wrzucić na wrzący
bulion, gotować do miękkości.
Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do zupy.2. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie, całość dokładnie zblendować. Dodać
serek topiony, gotować jeszcze chwilę ciągle mieszając aż do rozpuszczenia
serka. Doprawić do smaku. Podawać z grzankami lub
groszkiem ptysiowym.