Wykonanie
Zjem to,zjem to!!!!Ciasto na wyjątkowe okazje np.pierwsze odwiedziny u przyszłej teściowej(trzeba się popisać)😉.Wypiek powstał z połączenia dwóch przepisów dodałam tez coś od siebie bo Kocham bezę💞.Rewelacyjny w smaku!!Połączenie
orzechów, karmelu i delikatny posmaczek
kawy no i ta
beza cudo!!Składniki na ciasto kruche blaszka 26 do 32 cm:1,5 szklanki
mąki pszennej,100g zimnego
masła,2
zoltka1/4 szklanki
cukru pudru,1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia,2 łyżki zimnego
mlekaOrzechy w karnelu:150 g
orzechów włoskich,1/4 szklanki
cukru,2 łyżki
miodu,60 g
masła4
żółtka,4 łyżki
cukru,1,5 łyżki
mąki pszennej,2 łyżki
mąki ziemniaczanej,500 ml
mleka,120 g
cappuccino orzechowego w proszku,250 g
masła w temperaturze pokojowej,słone
krakersy ok 20 sztuk
Beza:6 bialek,350 g
cukru,1 łyżka
octu,1 łyżka
mąki ziemniaczanejDno blaszki ze zdejmowany kołnierzem wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik temp. 180 stopni.Wszystkie składniki na ciasto kruche wyrabiamy i wyklejamy spód blachy.Wkładamy na chwile do lodówki.W
między czasie robimy
orzechy w karmelu.
Masło,
cukier oraz
miód wkładamy do garnuszka i podgrzewamy.Gdy
cukier się rozpuści dodajemy przesiekane
orzechy i mieszamy aby karmel oblepil
orzechy.Wykładamy je bezpośrednio na ciasto kruche i wstawiamy na 20 minut do piekarnika(180stopni).Gdy ciasto się piecze robimy
budyń cappuccino.250 ml
mleka podgrzewamy w rondelku.Do miksera wkładamy
żółtka z
cukrem i ubijamy na puszysta masę. Dodajemy przesiane
mąki miksujemy a następnie dolewamy resztę
mleka i
cappuccino(miksujemy jeszcze chwile aby nie było grudek).Masę wlewamy do gotujacego się
mleka i trzepaczka mieszamy chwile aż powstanie
budyń.Odstawiamy do wystudzenia.Z upieczonego ciasta ściągam kołnierz blachy.Myjemy go i będzie on forma do
bezy czyli górnej części ciasta.Blachę piekarnika wykładamy pergaminem. Kładziemy formę i ubijamy
białka ze szczyptą
soli.Gdy będzie sztywną dosypujemy po łyżce
cukru i cały czas ubijamy.Gdy
bezą będzie biała i szklista dolewamy
ocet i dosypujemy
mąkę ziemniaczaną.Chwilkę miksujemy.
Beze przekładamy do formy.Wkładamy ja do piekarnika nagrzanego do 180 stopni po czym odrazu zmniejszamy do 140 i pieczemy 60 minut.Po upieczeniu uchylamy drzwiczki i zostawiamy do przestudzenia.Gdy
bezą jest chłodna kołnierz ponownie myje i zakładam ponownie na kruche ciasto.Przyszła
pora na krem
cappuccino.W mikserze ucieramy
masło i dokładamy po łyżce budyniu.Musi powstać gładka masa.Składanie ciasta:3/4 kremu wykładamy na kruchy spód,układamy na kremie
krakersy i smarujemy resztą kremu.Na górę przekładamy
beze która można posypać gorzkim
kakao i
cukrem pudrem.