Wykonanie

Małymi kroczkami testuję przepisy na
ciastka świąteczne.Te
ciasteczka na pewno będą na świątecznym
stole gdyż są i miękkie i pyszne i nadziane
bakaliami i,,,,szybko się je produkuje. Mają jeszcze jeden plus nie są wcale bardzo słodkie . Przepis znalazłam na luźnej karteczce która wypadła mi z książki,bardzo niedbale napisany podejrzewam więc,że spisywałam go z któregoś programu kulinarnego. Fakt faktem wypiek bardzo udany,polecam17,5 dag
masła lub
margarynyszklanka
mąki1\2 łyżeczki
sody1\2 łyżeczki
proszku do pieczenia1
jajo rozmiar Lszklanka
płatków owsianych2 łyżki
miodu1\3 szklanki
wiórków kokosowychgarść
rodzynekgarść
skórki pomarańczowej smażonej w cukrzegarść
żurawinyWszystkie składniki zagniatamy jak na kruche ciasto. Schładzamy około godzinki. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy szklanką krążki lub odrywamy z ciasta kawałeczki robimy z nich kulki i lekko spłaszczamy. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni. Już chłodne
ciastka oblewamy roztopioną
czekoladą i dowolnie dekorujemy.MOJE RADYużyłam
mąki tortowej lecz można użyć i zwykłej pszennejtłuszcz musi być bardzo zimnyciasto troszkę się klei wystarczy podsypywać go
mąką podczas wałkowania
ciastka nie wymagają smarowania
jajem przed pieczeniemmożna użyć dowolnej mieszanki
bakalii