ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Kupiłam sobie ostatnio wspaniałą książkę "Smaczne zupy" Kate McMillan, która zawiera aż 365 przepisów. Wkrótce napiszę Wam recenzję tej książki, ale dzisiaj pragnę pokazać jeden z przepisów. Zupa cytrynowa, która jest charakterystycznym daniem greckim, smakuje bardzo podobnie do zupy ogórkowej, jest tylko bardziej kwaśna i z nutką cytryny.
Jest to bardzo ciekawe doznanie smakowe, muszę przyznać, że nam bardzo przypadła do gustu, chociaż moim zdaniem nie każdemu może smakować (jest dość specyficzna i wyrazista).
Bardzo prosta w wykonaniu, mam nadzieję, że kiedyś spróbujecie:)
Potrzebujemy:
1 litr bulionu drobiowego
1 torebkę ryżu (100 g)
4 żółtka delikatnie roztrzepane
60 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
sól i mielony biały pieprz
2 łyżki natki pietruszki (do dekoracji, u mnie zabrakło)
Bulion doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu. Następnie dodajemy ryż i gotujemy przez około 15 minut (do momentu aż zmięknie).
Żółtka ubijamy z sokiem i skórką z cytryny. Nie przerywając ubijania stopniowo dodajemy 250 ml gorącego bulionu*. Zmniejszamy ogień pod zupą, dodajemy powoli masę jajeczną i gotujemy przez 4 minuty cały czas mieszając. Nie doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą, pieprzem i dekorujemy pietruszką.
*żółtka mieszamy z 250 ml wrzącej zupy żeby je zahartować, dzięki temu nie zetną się przy wlewaniu do całego bulionu.
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2015/01/avgolemono-zupa-cytrynowa.html