Wykonanie
Kupiłam sobie ostatnio wspaniałą książkę "Smaczne zupy" Kate McMillan, która zawiera aż 365 przepisów. Wkrótce napiszę Wam recenzję tej książki, ale dzisiaj pragnę pokazać jeden z przepisów. Zupa cytrynowa, która jest charakterystycznym daniem greckim, smakuje bardzo podobnie do zupy ogórkowej, jest tylko bardziej kwaśna i z nutką
cytryny.Jest to bardzo ciekawe doznanie smakowe, muszę przyznać, że nam bardzo przypadła do gustu, chociaż moim zdaniem nie każdemu może smakować (jest dość specyficzna i wyrazista).Bardzo prosta w wykonaniu, mam nadzieję, że kiedyś spróbujecie:)

Potrzebujemy:1 litr
bulionu drobiowego1 torebkę
ryżu (100 g)4
żółtka delikatnie roztrzepane60 ml świeżo wyciśniętego
soku z cytryny1 łyżeczka startej
skórki z cytrynysól i mielony
biały pieprz2 łyżki
natki pietruszki (do dekoracji, u mnie zabrakło)
Bulion doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu. Następnie dodajemy
ryż i gotujemy przez około 15 minut (do momentu aż zmięknie).
Żółtka ubijamy z
sokiem i
skórką z cytryny. Nie przerywając ubijania stopniowo dodajemy 250 ml gorącego
bulionu*. Zmniejszamy ogień pod zupą, dodajemy powoli masę jajeczną i gotujemy przez 4 minuty cały czas mieszając. Nie doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy
solą,
pieprzem i dekorujemy
pietruszką.*
żółtka mieszamy z 250 ml wrzącej zupy żeby je zahartować, dzięki temu nie zetną się przy wlewaniu do całego
bulionu.