Wykonanie
            
Bardzo łatwa 
sałatka z dosłownie kilku składników. Idealna na śniadanie, drugie śniadanie do pracy, ale i na imprezę. A gdy zrobiłam to zdjęcie bateria w aparacie bezczelnie się rozładowała, dlatego dziś do przepisu załączam to jedno jedyne... bo niestety, gdy odłączyłam aparat od ładowarki sałatki już nie było ;)
Szczypiorku powinno być trochę więcej niż widać to na zdjęciu, dałam ile akurat miałam ;) Ale lepiej smakuje, gdy jest go więcej! Do listy składników można dodać jeszcze 2 - 3 łyżki 
kukurydzy lub 
groszku konserwowego, nie wszyscy domownicy lubią, dlatego zrobiłam bez, ale świetnie się komponują!Na imprezę polecam od razu przygotować podwójną porcję!PS. Właściwie nie wiem, dlaczego zrobiłam zdjęcie z 
czosnkiem :) NIE ma go na liście składników i NIE pasuje do tej sałatki moim zdaniem :D Został chyba z gulaszu z poprzedniego posta, a że udało mi się zrobić tylko to jedno zdjęcie...Zobacz też 
sałatkę ze smażonych 
pieczarek - swoją 
drogą nie wiem, co jest z tą 
sałatką, że zawsze pada mi bateria w aparacie ;)Składniki:- 500 gramów 
pieczarek- 1/2 białej części niedużego 
pora- pęczek 
szczypiorku- 5 niedużych 
jajek- 2 - 3 łyżki 
majonezu- 
sól, 
pieprz do smaku- opcjonalnie: 2 - 3 łyżki 
kukurydzy lub 
groszku konserwowegoPrzygotowanie:1. 
Pieczarki dokładnie myjemy. Obgotowujemy je przez ok. 10 minut we wrzącej, osolonej wodzie (wrzucamy 
pieczarki dopiero, gdy 
woda się zagotuje!). Odstawiamy na durszlaku, żeby obciekły i wystygły.2. 
Pora kroimy w dosyć drobne paseczki (najpierw nacinamy wzdłuż ok. 4 mm paski, a później drobno w poprzek). Przekładamy do miski, zasypujemy odrobiną 
soli, odstawiamy na kilka minut, a w tym czasie kroimy pozostałe składniki.3. Dodajemy pokrojone w kostkę 
pieczarki i 
jajka oraz pokrojony 
szczypiorek. Opcjonalnie wrzucamy 
groszek lub 
kukurydzę. Mieszamy z 
majonezem, doprawiamy do smaku 
solą i 
pieprzem.A jeśli spodobał Ci się ten post lub okazał się użyteczny dołącz do 
grona przyjaciół na Facebooku!