Wykonanie
Niech mi ktoś do jasnej anielki wyjaśni, co można zaliczyć jako potrawkę z
kurczaka, a co nie? Czy
kurczak musi być "podziabany" czy mogą być całe udka? Czy sosu musi być dużo, czy wystarczy odrobina? Bo ja się bidulka motam :) W każdym razie dziś przedstawiam jeden z moich ulubionych, szybkich obiadów, jakkolwiek go nie nazwać.Całość przygotowuję na jednej dużej patelni. I choć nie powinno się smażyć na
oliwie z oliwek, ja jednak lubię jej aromat, więc w niektórych daniach łamię tę zasadę :) W tym przypadku używam zamiennie
oliwy z oliwek i
oleju rzepakowego.Lubię w tym daniu to, że kiedy już wrzucę całość na patelnię, nie muszę nic więcej robić, tylko od czasu do czasu zamieszać. Warzywa "robią" za
sałatkę, nie trzeba już nic kombinować. Jeśli nie przepadasz za
pietruszką zastąp ją większą ilością
marchewki ;)Stopień trudności: średniePorcja: ok. 2 pałki na osobę, w zależności od "żarłoczności"Składniki:- 10 pałek z
kurczaka- 4 dosyć duże
marchewki- 2
pietruszki- 2
szalotki (lub inne nieduże
cebule)- 2 ząbki
czosnku- ok. 2 łyżek
oliwy z oliwek lub
oleju rzepakowego- szklanka
wody-
sól,
kolorowy pieprz- opcjonalnie:
tymianek lub inne ulubione
zioła-
natka pietruszki do posypaniaPrzygotowanie:1. Pałki z
kurczaka przypraw
solą i
kolorowym pieprzem, najlepiej będą smakowały, jeśli zrobisz to kilka godzin przed przygotowywaniem potrawy.2.
Marchewkę i
pietruszkę pokrój w dosyć drobne paski,
cebulę w piórka,
czosnek w plasterki (uwaga! jeśli zdecydujesz się użyć całych
udek z kurczaka marchewkę i
pietruszkę pokrój w grubsze paski - w przeciwnym razie zanim
mięso będzie gotowe,
zrobi się warzywna papka).3. Na patelni rozgrzej
oliwę z oliwek, obsmaż
mięso na dużym ogniu z każdej strony. Dodaj warzywa i
czosnek, smaż przez 2 - 3 minuty cały czas mieszając. Wlej szklankę
wody i przykryj pokrywką. Duś około 25 - 35 minut (w zależności od wielkości pałek
kurczaka), od czasu do czasu zamieszaj.4. Kiedy
mięso i warzywa będą miękkie, dopraw do smaku
solą,
kolorowym pieprzem i
tymiankiem lub innymi ulubionymi
ziołami. Po nałożeniu na talerze posyp
natką pietruszki.
