Wykonanie
Dziś krótki wpis na temat
mąki kukurydzianej, która ostatnio obok kokosowej jest moją ulubioną
mąką bezglutenową. Przeczytajcie poniższy tekst, a dowiecie się dlaczego.Zalety i właściwości
mąki kukurydzianejPrzede wszystkim powoduje puszystość, słodkawy posmak i piękny, złoty kolor otrzymanego wypieku. Jest dobrym źródłem żelaza, potasu, fosforu, magnezu oraz witamin A, E i z grupy B.
Kukurydza zawiera barwnik z grupy karotenoidów - zeaksantynę, która ma właściwości przeciwutleniające. Obecność selenu w połączeniu z witaminą E oraz zeaksantyną stanowi ochronę przed działaniem wolnych rodników . Dodatkowo zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej oka, czyli choroby dotykającej szczególnie osób starszych.
Mąka kukurydziana ma więcej błonnika (w porównaniu z oczyszczoną pszenną), ale za to mniej
białka. Odznacza się także wysoką zawartością
skrobi.
Mąka(100 g)Wartość energetyczna (kcal)
Białko(g)Tłuszcz(g)Węglowodany(g)Błonnik(g)Pszenna typ 50035410 , 11 , 2742 , 3Pszenna graham3409 , 9269 , 28 , 3Kukurydziana34871 , 873 , 47 , 5Jej dużą zaletą jest dostępność i cena - kosztuje już od ok. 2 zł/kg . Jak na produkt bezglutenowy to naprawdę niewiele.
Skrobia kukurydziana (mazeina) a
mąkaSkrobia i
mąka to dwie różne rzeczy, bardzo często ze sobą
mylone. Najprościej mówiąc,
mąkę produkuje się z
ziaren kukurydzy, natomiast
skrobia to biały proszek, który przeważnie pozyskuje się z pręcików
kukurydzy. Ta druga jest bardziej miałka (zwróćcie uwagę, jak "piszczy" pod palcami) i idealnie nadaje się do zagęszczania
sosów czy produktów takich jak
budyń,
kisiel.
Mąka z kolei jest ziarnista i lepiej sprawdzi się w wypiekach.
Skrobia w przeciwieństwie do
mąki nie zawiera w ogóle tłuszczu, ma także śladowe ilości
białka.Do czego używać?
Mąka kukurydziana jest dość uniwersalna i nadaje się w zasadzie do wszystkiego -
chleba, naleśników, ciast (szczególnie kruchych),
biszkoptów, placków,
bułek czy zagęszczania
sosów i zup.Poniżej kilka linków do moich przepisów na bazie
mąki kukurydzianej:Bezglutenowa
tarta czekoladowa z
orzechamiProsta kokosowa szarlotka sypanaZdrowy snikers bez
cukru i
mleka