Wykonanie
Coś dla wielbicieli sękacza :) Przyznam, że za oryginalnym sękaczem nie przepadam, bo wydaje mi się zbyt suchy, ale ten jest rewelacyjny - spróbujcie koniecznie. Może się wydawać, że za dużo z nim zachodu, ale to tylko złudzenie. Na pewno przyda się trochę cierpliwości, bo gdy ciasto jest w piekarniku trzeba je obserwować przez szybę, w odpowiednim momencie foremkę wyjąć, nalać kolejną warstwę ciasta, wstawić z powrotem do piekarnika i tak w kółko, aż do zużycia całego ciasta. Ale to naprawdę nic trudnego, przekonajcie się sami :)

Składniki:250 g miękkiego
masła250 g
cukru (dałam trochę mniej - 220 g)1 opakowanie
cukru waniliowego6
jajek4 łyżki
rumu (lub innego
alkoholu, u mnie:
likier pomarańczowy typu triple sec)150 g
mąki pszennej100 g
mąki ziemniaczanej3 płaskie łyżeczki
proszku do pieczeniaPolewa:1 tabliczka
czekolady deserowej2 łyżki
śmietanyPrzygotowanie:1. Utrzeć
masło mikserem na maksymalnych obrotach, dodając
cukier,
cukier waniliowy, 2 całe
jaja, 4
żółtka i
rum.2. Wymieszać
mąkę pszenną z
mąką ziemniaczaną i
proszkiem do pieczenia, ucierając dodawać po łyżce do masy.3.
Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy.4. Przygotować piekarnik - ustawić funkcję grilla (u mnie domyślnie jest to temp. 300 ° C, jednak zmniejszyłam do 280 ° C . Jeśli Wasz piekarnik nie ma funkcji grilla ustawić górną grzałkę i temp. 220 ° C).5. Formę keksową o wymiarach 35x11 cm (u mnie 28x15 cm) wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia, nałożyć 2 łyżki ciasta i równomiernie rozsmarować pędzlem.6. Wstawić formę do piekarnika - odstęp pomiędzy grillem a powierzchnią ciasta zawsze powinien wynosić ok. 20 cm. Upiec ciasto na kolor jasnobrązowy, przy funkcji grilla zajmuje to ok. 2 min.).7. Na upieczoną warstwę ciasta nałożyć w ten sam sposób następną warstwę (2 łyżki) i upiec, pamiętając o zachowaniu ok. 20 cm odstępu od górnej grzałki. W ten sposób piec kolejne warstwy, aż do zużycia całego ciasta.8. Gotowe ciasto wyłożyć z formy keksowej, usunąć papier, przełożyć na blachę z piekarnika i od razu wstawić jeszcze mniej więcej na 5 min. do gorącego piekarnika.9. Polewa:
Czekoladę połamać i wrzucić do metalowej miseczki, dodać
śmietanę. W kąpieli
wodnej podgrzać
czekoladę i
śmietanę, mieszając od czasu do czasu, aż wszystko się rozpuści i powstanie gładka masa. Polewę rozsmarować na wystudzonym cieście.Źródło: Dr. Oetker "Księga wypieków"