ßßß
Składniki:250 g miękkiego masła250 g cukru (dałam trochę mniej - 220 g)1 opakowanie cukru waniliowego6 jajek4 łyżki rumu (lub innego alkoholu, u mnie: likier pomarańczowy typu triple sec)150 g mąki pszennej100 g mąki ziemniaczanej3 płaskie łyżeczki proszku do pieczeniaPolewa:1 tabliczka czekolady deserowej2 łyżki śmietanyPrzygotowanie:1. Utrzeć masło mikserem na maksymalnych obrotach, dodając cukier, cukier waniliowy, 2 całe jaja, 4 żółtka i rum.2. Wymieszać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, ucierając dodawać po łyżce do masy.3. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy.4. Przygotować piekarnik - ustawić funkcję grilla (u mnie domyślnie jest to temp. 300 ° C, jednak zmniejszyłam do 280 ° C . Jeśli Wasz piekarnik nie ma funkcji grilla ustawić górną grzałkę i temp. 220 ° C).5. Formę keksową o wymiarach 35x11 cm (u mnie 28x15 cm) wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia, nałożyć 2 łyżki ciasta i równomiernie rozsmarować pędzlem.6. Wstawić formę do piekarnika - odstęp pomiędzy grillem a powierzchnią ciasta zawsze powinien wynosić ok. 20 cm. Upiec ciasto na kolor jasnobrązowy, przy funkcji grilla zajmuje to ok. 2 min.).7. Na upieczoną warstwę ciasta nałożyć w ten sam sposób następną warstwę (2 łyżki) i upiec, pamiętając o zachowaniu ok. 20 cm odstępu od górnej grzałki. W ten sposób piec kolejne warstwy, aż do zużycia całego ciasta.8. Gotowe ciasto wyłożyć z formy keksowej, usunąć papier, przełożyć na blachę z piekarnika i od razu wstawić jeszcze mniej więcej na 5 min. do gorącego piekarnika.9. Polewa: Czekoladę połamać i wrzucić do metalowej miseczki, dodać śmietanę. W kąpieli wodnej podgrzać czekoladę i śmietanę, mieszając od czasu do czasu, aż wszystko się rozpuści i powstanie gładka masa. Polewę rozsmarować na wystudzonym cieście.Źródło: Dr. Oetker "Księga wypieków"