ßßß Cookit - przepis na Domowy sękacz z piekarnika

Domowy sękacz z piekarnika

nazwa

Wykonanie

Coś dla wielbicieli sękacza :) Przyznam, że za oryginalnym sękaczem nie przepadam, bo wydaje mi się zbyt suchy, ale ten jest rewelacyjny - spróbujcie koniecznie. Może się wydawać, że za dużo z nim zachodu, ale to tylko złudzenie. Na pewno przyda się trochę cierpliwości, bo gdy ciasto jest w piekarniku trzeba je obserwować przez szybę, w odpowiednim momencie foremkę wyjąć, nalać kolejną warstwę ciasta, wstawić z powrotem do piekarnika i tak w kółko, aż do zużycia całego ciasta. Ale to naprawdę nic trudnego, przekonajcie się sami :)
Składniki:
250 g miękkiego masła
250 g cukru (dałam trochę mniej - 220 g)
1 opakowanie cukru waniliowego
6 jajek
4 łyżki rumu (lub innego alkoholu, u mnie: likier pomarańczowy typu triple sec)
150 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
1 tabliczka czekolady deserowej
2 łyżki śmietany
Przygotowanie:
1. Utrzeć masło mikserem na maksymalnych obrotach, dodając cukier, cukier waniliowy, 2 całe jaja, 4 żółtka i rum.
2. Wymieszać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, ucierając dodawać po łyżce do masy.
3. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy.
4. Przygotować piekarnik - ustawić funkcję grilla (u mnie domyślnie jest to temp. 300 ° C, jednak zmniejszyłam do 280 ° C . Jeśli Wasz piekarnik nie ma funkcji grilla ustawić górną grzałkę i temp. 220 ° C).
5. Formę keksową o wymiarach 35x11 cm (u mnie 28x15 cm) wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia, nałożyć 2 łyżki ciasta i równomiernie rozsmarować pędzlem.
6. Wstawić formę do piekarnika - odstęp pomiędzy grillem a powierzchnią ciasta zawsze powinien wynosić ok. 20 cm. Upiec ciasto na kolor jasnobrązowy, przy funkcji grilla zajmuje to ok. 2 min.).
7. Na upieczoną warstwę ciasta nałożyć w ten sam sposób następną warstwę (2 łyżki) i upiec, pamiętając o zachowaniu ok. 20 cm odstępu od górnej grzałki. W ten sposób piec kolejne warstwy, aż do zużycia całego ciasta.
8. Gotowe ciasto wyłożyć z formy keksowej, usunąć papier, przełożyć na blachę z piekarnika i od razu wstawić jeszcze mniej więcej na 5 min. do gorącego piekarnika.
9. Polewa: Czekoladę połamać i wrzucić do metalowej miseczki, dodać śmietanę. W kąpieli wodnej podgrzać czekoladę i śmietanę, mieszając od czasu do czasu, aż wszystko się rozpuści i powstanie gładka masa. Polewę rozsmarować na wystudzonym cieście.
Źródło: Dr. Oetker "Księga wypieków"
Źródło:http://www.cookierenka.com/2014/12/domowy-sekacz-z-piekarnika.html