ßßß
Składniki:Spód:330 g ciemnych markiz (u mnie te)110 g miękkiego masłaNadzienie(wszystkie składniki powinny mieć taką samą temp.):200 g białej czekolady1 szklanka puree z dyniskórka otarta z jednej pomarańczy (dokładnie umytej i sparzonej)150 g serka waniliowego homogenizowanegoDo dekoracji:60 g gorzkiej czekolady1 łyżeczka oleju lub śmietanyPrzygotowanie:1. W malakserze (lub blenderze) rozdrobnić ciastka, dodać miękkie masło, miksować do połączenia składników i uzyskania lepkiej konsystencji.2. Formę do tarty o wymiarach 12x36 cm wysmarować masłem, dno i boki wylepić masą ciasteczkową. Wstawić do lodówki na czas przygotowania nadzienia.3. W kąpieli wodnej roztopić białą czekoladę.4. Puree z dyni wymieszać ze skórką pomarańczową, serkiem homogenizowanym i roztopioną białą czekoladą. Tak przygotowaną masę wylać na ciasteczkowy spód, wierzch wyrównać.5. Tartę wstawić na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.6. Przed podaniem wierzch udekorować roztopioną czekoladą: Czekoladę połamać i wrzucić do metalowej miski, dodać olej/ śmietanę. Podgrzać w kąpieli wodnej, mieszając od czasu do czasu, aż wszystko się rozpuści i powstanie gładka masa. Masę przełożyć do jednorazowego worka cukierniczego, odciąć końcówkę i udekorować tartę.Porada: gdy zwarzy Wam się jakakolwiek masa (czy to na bazie białej czekolady, czy budyniowa) można ją uratować poprzez podgrzanie w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej. Np. wstawiamy masę do kuchenki mikrofalowej na 10 sekund, wyjmujemy i mieszamy, czynność powtarzamy do momentu uzyskania gładkiej konsystencji bez grudek.