ßßß
Dzień jak co dzień. Cotygodniowe zakupy spożywcze. Dział z owocami i warzywami. Oglądam sezonowe nowości i widzę pikną, żółtą pigwę. Tylko jak ona smakuje? Jaką ma konsystencję? Z czym będzie się dobrze komponować. Wziąłem jedną sztukę i postanowiłem to sprawdzić. Z internetów dowiedziałem się, że jest dosyć twarda, dlatego najłatwiej będzie trochę ją poddusić, a potem upiec. Ale z czym, skoro mam tylko jedną sztukę? Może z kruszonką? Tak! Ale kruszonką chyba najlepszą jaką kiedykolwiek zrobiłem i jadłem o cudownym korzennym aromacie. Polecam! :)składniki (2 porcje):200 g pigwy (1 szt.)2 łyżki płatków owsianych1/4 szklanki wody20 g cukru100 g mąki60 g masła2 łyżki cukru2 łyżki miodu1/4 łyżeczki imbiru1/4 łyżeczki cynamonu1/4 łyżeczki kardamonu1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej1/4 łyżeczki mielonych goździkówkilka łyżek schłodzonej kremówki 30% lub 36 %Pigwę obrać, pokroić w plastry i usunąć gniazda nasienne i umieścić w rondlu. Wlać ok. 1/4 szklanki wody, dodać 20 g cukru. Całość podgrzewać do wrzenia i dusić pod przykryciem ok. 10 minut. Włączyć palnik, wyjąć owoce i odstawić do wystudzenia. Mąkę połączyć w misce z pozostałymi suchymi składnikami. Dodać miód oraz masło i przy pomocy widelca wykonać kruszonkę (rozcierać o ścianki). W kokilkach układać warstwami pigwę oraz kruszonkę zaczynając od pigwy, a kończąc na kruszonce. Foremki z zawartością wstawić do piekarnika i piec w 180 º C ok. 40 minut. Lekko przestudzić i podawać z łyżką mocno schłodzonej kremówki 30% lub 36%.Smacznego! :)