Wykonanie
Jak tylko zobaczyłam tę pastę na blogu Czerwień i błękit, postanowiłam, że muszę ją zrobić u siebie.
Awokado jest mdłe w smaku,
tuńczyk wyrazisty, zatem to połączenie wydawało mi się trafione w dziesiątkę. I naprawdę mikimama miała nosa, bo jestem zachwycona tą pastą. Od siebie dodałam jeszcze nieco
koperku i zielonych
oliwek, które świetnie się dopasowały do reszty składników. Pastę robi się w kilka minut, a robi naprawdę super wrażenie zarówno smakowe, jak i wizualne.Zrobiłam ją około 2 tygodnie temu, kiedy to pierwszy raz w tym roku nadarzyła się okazja do zrobienia zdjęcia przy dziennym świetle. Oby tych
słonecznych dni było już coraz więcej!

Składniki:2 dojrzałe
awokado1 puszka
tuńczyka w zalewie własnejok. 10 zielonych
oliweksok z 1/2
cytryny1 łyżka
oliwy z oliwek1/2 łyżeczki
pieprzuszczypta
solipęczek
szczypiorku1/2 pęczka
koperku1.
Awokado przekroić na pół, wyjąć pestki i obrać połówki. Rozgnieść widelcem w miseczce. Z
tuńczyka odlać sos i dodać
rybkę do
awokado, jeszcze lekko razem rozgniatać.2. Posiekać
szczypiorek i
koperek.
Oliwki pokroić w plasterki. Dodać do masy z
awokado i
tuńczyka. Połączyć całość delikatnie z
oliwą,
sokiem z cytryny i
przyprawami.3. Podawać jako dodatek do kanapek. Pasta najlepiej smakuje świeżo po zrobieniu.Jutro o 19:00 zapraszam na niemiecką
sałatkę ziemniaczaną.Przepis dodaję do akcji Niskokaloryczny styczeń: