ßßß Cookit - przepis na Schab z pieczarkami w czerwonym winie

Schab z pieczarkami w czerwonym winie

nazwa

Wykonanie

Bardzo smaczny i nietuzinkowy sposób na schab. Polecam fanom pieczarek i wina lub mięsarianinom, jak to mówi jedna moja koleżanka 😉 Przepis z drobnymi zmianami pochodzi z książki Ewy Aszkiewicz Kuchnia polska, s. 243.
Składniki na 4 osoby:
1 kg schabu bez kości
4 łyżki oleju rzepakowego
750 g pieczarek
1,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina
mała śmietana 18%
1 łyżka przyprawy prowansalskiej
sól, pieprz
1. Schab kroimy na kotlety grubości ok. 2 cm i rozbijamy tłuczkiem do grubości ok 1 cm.
2. Rumienimy schab na patelni z dwóch stron.
3. Pieczarki kroimy w ćwiartki i podsmażamy na oleju.
4. Schab i pieczarki przekładamy do dużego rondla, posypujemy przyprawami, zalewamy winem i gotujemy ok. 30 minut na wolnym ogniu (z lekko uchyloną pokrywką).
5. Sos mieszamy ze śmietaną.
6. Podajemy z kaszą, ziemniakami lub makaronem. Z dodatkiem sałaty z jogurtem lub surówki z kapustą kiszoną.
Jutro przedstawię Wam przepis na prostą sałatkę z pieczarkami i tartę pieczarkową. A czy Wy już dodaliście swoje pieczarkowe propozycje do mojej akcji? Jeśli nie, to jeszcze macie na to cały dzień
Źródło:http://mopswkuchni.net/2013/04/23/schab-z-pieczarkami-w-czerwonym-winie