ßßß
Składniki na 4 osoby:1 kg schabu bez kości4 łyżki oleju rzepakowego750 g pieczarek1,5 szklanki czerwonego wytrawnego winamała śmietana 18%1 łyżka przyprawy prowansalskiejsól, pieprz1. Schab kroimy na kotlety grubości ok. 2 cm i rozbijamy tłuczkiem do grubości ok 1 cm.2. Rumienimy schab na patelni z dwóch stron.3. Pieczarki kroimy w ćwiartki i podsmażamy na oleju.4. Schab i pieczarki przekładamy do dużego rondla, posypujemy przyprawami, zalewamy winem i gotujemy ok. 30 minut na wolnym ogniu (z lekko uchyloną pokrywką).5. Sos mieszamy ze śmietaną.6. Podajemy z kaszą, ziemniakami lub makaronem. Z dodatkiem sałaty z jogurtem lub surówki z kapustą kiszoną.Jutro przedstawię Wam przepis na prostą sałatkę z pieczarkami i tartę pieczarkową. A czy Wy już dodaliście swoje pieczarkowe propozycje do mojej akcji? Jeśli nie, to jeszcze macie na to cały dzień