ßßß
Cookit - przepis na Schab z pieczarkami w czerwonym winie
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Schab z pieczarkami w czerwonym winie
Składniki
Schab
Olej rzepakowy
Pieczarki
Wino wytrawne
Śmietana 18%
Zioła prowansalskie
Sól
Pieprz
Olej
Wykonanie
Bardzo smaczny i nietuzinkowy sposób na
schab
. Polecam fanom
pieczarek
i
wina
lub mięsarianinom, jak to
mówi
jedna moja koleżanka 😉 Przepis z drobnymi zmianami pochodzi z książki Ewy Aszkiewicz Kuchnia polska, s. 243.
Składniki na 4 osoby:1 kg
schabu
bez kości4 łyżki
oleju rzepakowego
750 g
pieczarek
1,5 szklanki czerwonego
wytrawnego wina
mała
śmietana 18%
1 łyżka
przyprawy prowansalskiej
sól
,
pieprz
1.
Schab
kroimy na kotlety grubości ok. 2 cm i rozbijamy tłuczkiem do grubości ok 1 cm.2. Rumienimy
schab
na patelni z dwóch stron.3.
Pieczarki
kroimy w ćwiartki i podsmażamy na
oleju
.4.
Schab
i
pieczarki
przekładamy do dużego rondla, posypujemy
przyprawami
, zalewamy
winem
i gotujemy ok. 30 minut na wolnym ogniu (z lekko uchyloną pokrywką).5. Sos mieszamy ze
śmietaną
.6. Podajemy z
kaszą
,
ziemniakami
lub
makaronem
. Z dodatkiem
sałaty
z
jogurtem
lub surówki z
kapustą kiszoną
.Jutro przedstawię Wam przepis na prostą
sałatkę
z
pieczarkami
i tartę
pieczarkową
. A czy Wy już dodaliście swoje
pieczarkowe
propozycje do mojej akcji? Jeśli nie, to jeszcze macie na to cały dzień
Źródło:
http://mopswkuchni.net/2013/04/23/schab-z-pieczarkami-w-czerwonym-winie
Przepisy powiązane
Kotlety schabowe pieczone
SCHAB Z PIECZARKAMI
Placki z pieczarkami
Makaron z pieczarkami
Schab ubrany na cebulkę - w bakłażana i boczek :)
Składniki powiązane (0)