Wykonanie
Na zakończenie akcji Peli Sałatki w podróży razem z naszą grupą wspólnego gotowania przygotowałam marokańską
sałatkę z
kurczaka. Jest bardzo sycąca i spokojnie może zastąpić obiad. Zamieszczam tłumaczenie przepisu autorstwa Panny Malwinny. Ja dokonałam kilku modyfikacji – nie siekałam
oliwek, a zamiast
dymki dałam
czerwoną cebulę.Razem ze mną
sałatkę przygotowali:Panna Malwinna – Filozofia Smaku
Maggie – W pewnej kuchni na Wyspach…Bartoldzik – Facet na talerzu
Składniki (na 2 porcje):2 szklanki ugotowanego
ryżu2 szklanki ugotowanego i pokrojonego
kurczaka2 szklanki
marchewki, drobno pokrojonej lub startej na tarce¼ szklanki posiekanych
oliwek¼ szklanki posiekanej
dymkidressing: ¼ szklanki
bulionu z kurczaka, 1/3 szklanki
soku pomarańczowego, 2 łyżki
soku z cytrny, 2 łyżki posiekanej
mięty, 2 łyżki posiekanej
kolendry, 2 łyżki
oliwy, 1/8 łyżeczki
cayenne, 1/2 łyżeczki
cynamonu,
sól i
pieprz do smaku
Ryż łączymy z
kurczakiem,
marchewką,
oliwkami i
dymką. Mieszamy składniki dressingu, zalewamy nim
sałatkę.