ßßß
Efekt końcowy jest różny, u mnie kolor jajeczek jest nieco bardziej czerwony niż fioletowy. Kupiłam podłużne buraczki i one mają nieco jaśniejszy kolorek. Użyłam też octu z czerwonego wina do przygotowania zalewy. Mój wywar był też mniej esencjonalny od tego u Doroty. Niemniej jednak robiły wrażenie na gościach, chociaż niektórzy na początku myśleli, że przesadziłam z barwnikiem do jajek…
Składniki:2 litry wywaru z buraków1 szklanka octu z czerwonego wina1 łyżka cukru1 łyżeczka soli4 liście laurowe6 ziaren ziela angielskiego12 ziaren pieprzu9 jajekkolorowy pieprz mielony1. Przygotować wywar z buraków najlepiej przy okazji robienia ćwikły, sałatki buraczanej itp. Ja gotowałam 1,5 kg buraków w ok. 4 litrach wody na małym ogniu (połowa wody wyparowała).2. Wywar przecedzamy, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i sól, cukier i ocet. Gotujemy ok. 15 minut.3. Do ostudzonej marynaty wkładamy ugotowane i obrane jajka. Pozostawiamy na noc z lodówce.
4. Odsączamy jajka z marynaty, przekrawamy na pół, układamy na półmisku i posypujemy kolorowym mielonym pieprzem.Przepis dodaję do akcji Mirabelki Wielkanocne Smaki 2.