ßßß Cookit - przepis na Czekoladowa babka drożdżowa

Czekoladowa babka drożdżowa

nazwa

Wykonanie

Już jest! W końcu udało mi się dla Was przygotować słodką propozycję na Wielkanoc. Wczoraj upiekłam pyszną drożdżową babę o smaku czekolady
Korzystałam z przepisu Ewy Aszkiewicz z książki Domowe wypieki, s. 38.
Składniki:
7 żółtek
1/2 szklanki cukru pudru
120 g gorzkiej czekolady
1,5 szklanki mąki tortowej
5 dag drożdży
3/4 szklanki mleka
10 dag rodzynek
łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
1,5 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
kawałek margaryny do wysmarowania formy
1. Przygotowujemy zaczyn z drożdży. Mleko lekko podgrzewamy w małym garnuszku. Wrzucamy do niego rozkruszone drożdże, łyżkę mąki i łyżkę cukru pudru. Mieszamy, tak aby zniknęły wszystkie grudki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. Czekoladę trzemy na tarce – można to też zrobić w malakserze.
3. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy czekoladę i cukier z wanilią.
4. Dodajemy wyrośnięte drożdże i cały czas mieszając dosypujemy mąkę. Ubijamy aż ciasto stanie się jednolite. Mąka powinna być przesiana.
5. Dodajemy rodzynki i skórkę pomarańczową. Mieszamy delikatnie łyżką.
6. Ciasto przelewamy do średniej formy do babki (ok. 22 cm średnicy) i odstawiamy do wyrośnięcia.
7. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Gdy ciasto podwoi swoją objętość – wstawiamy na 40-50 minut do piekarnika.
8. Po upieczeniu, od razu wyciągamy z piekarnika i wyjmujemy z formy, aby ciasto odparowało.
9. Gdy babka ostygnie, oblewamy ją polewą z gorzkiej czekolady.
Przepis dodaję do akcji Mirabelki Wielkanocne smaki 2 oraz akcji Bożeny Babki i babeczki.
Chciałam Wam też przypomnieć, że na FB jest już zestawienie moich propozycji na Wielkanoc . Już wkrótce zrobię je również na blogu.
Źródło:http://mopswkuchni.net/2012/03/29/czekoladowa-babka-drozdzowa