ßßß
Składniki:7 żółtek1/2 szklanki cukru pudru120 g gorzkiej czekolady1,5 szklanki mąki tortowej5 dag drożdży3/4 szklanki mleka10 dag rodzynekłyżeczka skórki otartej z pomarańczy1,5 łyżeczki cukru z prawdziwą waniliąkawałek margaryny do wysmarowania formy
1. Przygotowujemy zaczyn z drożdży. Mleko lekko podgrzewamy w małym garnuszku. Wrzucamy do niego rozkruszone drożdże, łyżkę mąki i łyżkę cukru pudru. Mieszamy, tak aby zniknęły wszystkie grudki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.2. Czekoladę trzemy na tarce – można to też zrobić w malakserze.3. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy czekoladę i cukier z wanilią.4. Dodajemy wyrośnięte drożdże i cały czas mieszając dosypujemy mąkę. Ubijamy aż ciasto stanie się jednolite. Mąka powinna być przesiana.5. Dodajemy rodzynki i skórkę pomarańczową. Mieszamy delikatnie łyżką.6. Ciasto przelewamy do średniej formy do babki (ok. 22 cm średnicy) i odstawiamy do wyrośnięcia.7. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Gdy ciasto podwoi swoją objętość – wstawiamy na 40-50 minut do piekarnika.8. Po upieczeniu, od razu wyciągamy z piekarnika i wyjmujemy z formy, aby ciasto odparowało.9. Gdy babka ostygnie, oblewamy ją polewą z gorzkiej czekolady.Przepis dodaję do akcji Mirabelki Wielkanocne smaki 2 oraz akcji Bożeny Babki i babeczki.Chciałam Wam też przypomnieć, że na FB jest już zestawienie moich propozycji na Wielkanoc . Już wkrótce zrobię je również na blogu.