Wykonanie
Już jest! W końcu udało mi się dla Was przygotować słodką propozycję na Wielkanoc. Wczoraj upiekłam pyszną
drożdżową babę o smaku
czekoladyKorzystałam z przepisu Ewy Aszkiewicz z książki Domowe wypieki, s. 38.

Składniki:7
żółtek1/2 szklanki
cukru pudru120 g
gorzkiej czekolady1,5 szklanki
mąki tortowej5 dag
drożdży3/4 szklanki
mleka10 dag
rodzynekłyżeczka skórki otartej z
pomarańczy1,5 łyżeczki
cukru z prawdziwą
waniliąkawałek
margaryny do wysmarowania formy

1. Przygotowujemy zaczyn z
drożdży.
Mleko lekko podgrzewamy w małym garnuszku. Wrzucamy do niego rozkruszone
drożdże, łyżkę
mąki i łyżkę
cukru pudru. Mieszamy, tak aby zniknęły wszystkie grudki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.2.
Czekoladę trzemy na tarce – można to też zrobić w malakserze.3.
Żółtka ucieramy z
cukrem pudrem, dodajemy
czekoladę i
cukier z
wanilią.4. Dodajemy wyrośnięte
drożdże i cały czas mieszając dosypujemy
mąkę. Ubijamy aż ciasto stanie się jednolite.
Mąka powinna być przesiana.5. Dodajemy
rodzynki i
skórkę pomarańczową. Mieszamy delikatnie łyżką.6. Ciasto przelewamy do średniej formy do babki (ok. 22 cm średnicy) i odstawiamy do wyrośnięcia.7. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Gdy ciasto podwoi swoją objętość – wstawiamy na 40-50 minut do piekarnika.8. Po upieczeniu, od razu wyciągamy z piekarnika i wyjmujemy z formy, aby ciasto odparowało.9. Gdy babka ostygnie, oblewamy ją polewą z
gorzkiej czekolady.Przepis dodaję do akcji Mirabelki Wielkanocne smaki 2 oraz akcji Bożeny Babki i babeczki.Chciałam Wam też przypomnieć, że na FB jest już zestawienie moich propozycji na Wielkanoc . Już wkrótce zrobię je również na blogu.