Wykonanie
Wiem, stwierdzicie, że to trochę za ciężka rzecz jak na lato. Ale postaram się obronić ten smalczyk o tej
porze roku. Mam trzy argumenty:1. Mamy piękną jesień tego lata 😉2. Dodatek
jabłek i
cebuli sprawia, że
smalec jest lżejszy.3. O tej
porze roku możemy sami w domu zrobić
ogórki małosolne, które są nieodłącznym towarzystwem dla
smalcu.

Składniki:500 g
słoniny250 g
boczku surowego100 g
piersi z kurczaka4
jabłka2
cebulesól,
pieprzSłoninę kroimy bardzo drobno. Wrzucamy do rondelka i prażymy około 30 minut. Muszą pozostać tylko małe skwareczki. Dodajemy pokrojony również drobno
boczek,
filet z kurczaka i
cebulę. Gotujemy jeszcze 10 minut ciągle mieszając. Na samym końcu dodajemy starte na tarce o grubych oczkach
jabłka. Chwilę jeszcze gotujemy, doprawiamy
solą i
pieprzem. Rozlewamy do pojemników do przechowywania żywności/salaterek.Taki
smalec musi być koniecznie spożywamy z
ogórkiem małosolnym bądź kiszonym.