ßßß Cookit - przepis na Domowy smalec z jabłkiem i cebulą

Domowy smalec z jabłkiem i cebulą

nazwa

Wykonanie

Wiem, stwierdzicie, że to trochę za ciężka rzecz jak na lato. Ale postaram się obronić ten smalczyk o tej porze roku. Mam trzy argumenty:
1. Mamy piękną jesień tego lata 😉
2. Dodatek jabłek i cebuli sprawia, że smalec jest lżejszy.
3. O tej porze roku możemy sami w domu zrobić ogórki małosolne, które są nieodłącznym towarzystwem dla smalcu.
Składniki:
500 g słoniny
250 g boczku surowego
100 g piersi z kurczaka
4 jabłka
2 cebule
sól, pieprz
Słoninę kroimy bardzo drobno. Wrzucamy do rondelka i prażymy około 30 minut. Muszą pozostać tylko małe skwareczki. Dodajemy pokrojony również drobno boczek, filet z kurczaka i cebulę. Gotujemy jeszcze 10 minut ciągle mieszając. Na samym końcu dodajemy starte na tarce o grubych oczkach jabłka. Chwilę jeszcze gotujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Rozlewamy do pojemników do przechowywania żywności/salaterek.
Taki smalec musi być koniecznie spożywamy z ogórkiem małosolnym bądź kiszonym.
Źródło:http://mopswkuchni.net/2011/08/13/domowy-smalec-z-jablkiem-i-cebula