Wykonanie
Całkiem niedawno upiekłam placek
drożdżowy z
jagodami . Wyszedł mi bardzo smaczny, więc postanowiłam ponownie zrobić to ciasto, ale tym razem z innymi
owocami. Ostatnio teściowa podarowała mi drylownicę do
wiśni, więc pomysł na dodatek nasunął się samJednak postanowiłam zrobić ciasto w małej foremce – bo mieliśmy je zjeść tylko ja i mąż. Zmieniłam proporcje składników i dla formy 30 x 10 cm wyglądają one mniej więcej tak.

Składniki:1/2 szklanki
mleka5 dag
drożdży1,5 szklanki
mąki3/4 szklanki
cukru pudru1/2 małej
śmietany jogurtowej3
żółtka1/3 kostki
masłaszczypta
soliok. 20
wiśni
1. Sporządzamy zaczyn z
drożdży mieszając je z lekko podgrzanym
mlekiem, łyżką
cukru i
mąki. Czekamy ok. 20 minut aż objętość zwiększy się dwukrotnie.2. Do
mąki i
cukru dodajemy
żółtka zmieszane ze
śmietaną, szczyptę
soli i mieszamy. Na końcu dodajemy roztopione
masło. Mieszamy dokładnie robotem kuchennym.3. Do posmarowanej
masłem i obsypanej
bułką tartą formy wylewamy ciasto i zostawiamy je w ciepłym miejscu na pół godziny do wyrośnięcia.4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Pamiętamy o tym, aby nie wyjmować go od razu z piekarnika, bo „klapnie” (po resztę wskazówek dot.
ciasta drożdżowego odsyłam Was do przepisu na placek z
jagodami).

Ciasto dodaj do
miksu Leny