ßßß
Składniki:1/2 szklanki mleka5 dag drożdży1,5 szklanki mąki3/4 szklanki cukru pudru1/2 małej śmietany jogurtowej3 żółtka1/3 kostki masłaszczypta soliok. 20 wiśni
1. Sporządzamy zaczyn z drożdży mieszając je z lekko podgrzanym mlekiem, łyżką cukru i mąki. Czekamy ok. 20 minut aż objętość zwiększy się dwukrotnie.2. Do mąki i cukru dodajemy żółtka zmieszane ze śmietaną, szczyptę soli i mieszamy. Na końcu dodajemy roztopione masło. Mieszamy dokładnie robotem kuchennym.3. Do posmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy wylewamy ciasto i zostawiamy je w ciepłym miejscu na pół godziny do wyrośnięcia.4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Pamiętamy o tym, aby nie wyjmować go od razu z piekarnika, bo „klapnie” (po resztę wskazówek dot. ciasta drożdżowego odsyłam Was do przepisu na placek z jagodami).
Ciasto dodaj do miksu Leny