ßßß
Składniki:Kruche ciasto:200g mąki pszennej75g cukru pudruduża szczypta soli125g masła, pokrojonego w kostkę2 żółtka3 łyżeczki gęstej śmietanyKrem budyniowy:1 duży budyń (64g)750ml mleka2 białe czekoladyKruszonka:75g masła200g mąki100g cukru pudruDodatkowo:500g mrożonych wiśniPrzygotowanie:Kruchy spód:Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Mąkę, cukier oraz sól przesiej na stolnicę. Dodaj masło. Siekaj nożem tak długo, aż tłuszcz będzie w drobnych kawałeczkach.Dodaj 2 żółtka i 3 łyżeczki gęstej śmietany. Siekaj dalej, a następnie szybko wyrób ciasto dłońmi (zbyt długie wyrabianie ciasta rękami rozpuszcza masło).Dno foremki wyłóż ciastem i włoż na ok. 15 minut do lodówki. Po wyciągnięciu ponakłuwaj widelcem i włóż do piekarnika nagrzanego do 170C i piecz 20 minut.Krem budyniowy:Zagotuj 650ml mleka. W pozostałych 100ml rozpuść budyń. Wlej roztwór do gotującego się mleka.Mieszaj tak długo, aż krem stanie się gęsty. Dodaj pokruszoną czekoladę i wymieszaj.Ściągnij budyń z ognia i ostudź pod folią (dzięki temu na masie nie powstanie kożuch).Kruszonka:Masło, mąkę i cukier rozetrzyj w dłoniach.Kruszonka powinna przypominać piasek.Na kruchy spód wyłóż mrożone wiśnie obtoczone w mące ziemniaczanej (mąka pochłonie wodę, która powstanie w chwili rozmrażania owoców), wylej masę budyniową, a całość posyp kruszonką. Piecz ciasto 35 minut w piekarniku nagrzanym do 170C.Ciasto podawaj schłodzone.
Smacznego!