ßßß Cookit - przepis na Kruche ciasto z wiśniami i masą budyniowo-czekoladową

Kruche ciasto z wiśniami i masą budyniowo-czekoladową

nazwa

Wykonanie

Urodziny to zawsze dobry pretekst, aby zasłodzić dzień solenizanta. Mój fotograf, a prywatnie chłopak, z racji swojego święta stał się moim kulinarnym celem. Przyznam się, że miał być tort z dużą ilością kremu i masą cukrową. Niestety nie byłabym wstanie dowieźć go w jednym kawałku z Katowic do Krakowa. Myślałam, myślałam i wymyśliłam – ciasto wiśniowe z kremem budyniowo-czekoladowym na kruchym spodzie i delikatną kruszonką. Klasyk, który nie może się nie udać, a co najważniejsze – nie może nie smakować.
Składniki:
Kruche ciasto:
200g mąki pszennej
75g cukru pudru
duża szczypta soli
125g masła, pokrojonego w kostkę
2 żółtka
3 łyżeczki gęstej śmietany
Krem budyniowy:
1 duży budyń (64g)
750ml mleka
2 białe czekolady
Kruszonka:
75g masła
200g mąki
100g cukru pudru
Dodatkowo:
500g mrożonych wiśni
Przygotowanie:
Kruchy spód:
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Mąkę, cukier oraz sól przesiej na stolnicę. Dodaj masło. Siekaj nożem tak długo, aż tłuszcz będzie w drobnych kawałeczkach.
Dodaj 2 żółtka i 3 łyżeczki gęstej śmietany. Siekaj dalej, a następnie szybko wyrób ciasto dłońmi (zbyt długie wyrabianie ciasta rękami rozpuszcza masło).
Dno foremki wyłóż ciastem i włoż na ok. 15 minut do lodówki. Po wyciągnięciu ponakłuwaj widelcem i włóż do piekarnika nagrzanego do 170C i piecz 20 minut.
Krem budyniowy:
Zagotuj 650ml mleka. W pozostałych 100ml rozpuść budyń. Wlej roztwór do gotującego się mleka.
Mieszaj tak długo, aż krem stanie się gęsty. Dodaj pokruszoną czekoladę i wymieszaj.
Ściągnij budyń z ognia i ostudź pod folią (dzięki temu na masie nie powstanie kożuch).
Kruszonka:
Masło, mąkę i cukier rozetrzyj w dłoniach.
Kruszonka powinna przypominać piasek.
Na kruchy spód wyłóż mrożone wiśnie obtoczone w mące ziemniaczanej (mąka pochłonie wodę, która powstanie w chwili rozmrażania owoców), wylej masę budyniową, a całość posyp kruszonką. Piecz ciasto 35 minut w piekarniku nagrzanym do 170C.
Ciasto podawaj schłodzone.
Smacznego!
Źródło:http://piekarniklaury.blogspot.com/2014/05/kruche-ciasto-z-wisniami-i-masa.html