Wykonanie
Urodziny to zawsze dobry pretekst, aby zasłodzić dzień solenizanta. Mój fotograf, a prywatnie chłopak, z racji swojego święta stał się moim kulinarnym celem. Przyznam się, że miał być tort z dużą ilością kremu i masą
cukrową. Niestety nie byłabym wstanie dowieźć go w jednym kawałku z Katowic do Krakowa. Myślałam, myślałam i wymyśliłam – ciasto
wiśniowe z kremem budyniowo-
czekoladowym na kruchym spodzie i delikatną kruszonką. Klasyk, który nie może się nie udać, a co najważniejsze – nie może nie smakować.

Składniki:Kruche ciasto:200g
mąki pszennej75g
cukru pudruduża szczypta
soli125g
masła, pokrojonego w kostkę2
żółtka3 łyżeczki gęstej
śmietanyKrem budyniowy:1 duży
budyń (64g)750ml
mleka2
białe czekoladyKruszonka:75g
masła200g
mąki100g
cukru pudruDodatkowo:500g mrożonych
wiśniPrzygotowanie:Kruchy spód:Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
Mąkę,
cukier oraz
sól przesiej na stolnicę. Dodaj
masło. Siekaj nożem tak długo, aż tłuszcz będzie w drobnych kawałeczkach.Dodaj 2
żółtka i 3 łyżeczki gęstej
śmietany. Siekaj dalej, a następnie szybko wyrób ciasto dłońmi (zbyt długie wyrabianie ciasta rękami rozpuszcza
masło).Dno foremki wyłóż
ciastem i włoż na ok. 15 minut do lodówki. Po wyciągnięciu ponakłuwaj widelcem i włóż do piekarnika nagrzanego do 170C i piecz 20 minut.Krem budyniowy:Zagotuj 650ml
mleka. W pozostałych 100ml rozpuść
budyń. Wlej roztwór do gotującego się
mleka.Mieszaj tak długo, aż krem stanie się gęsty. Dodaj pokruszoną
czekoladę i wymieszaj.Ściągnij
budyń z ognia i ostudź pod folią (dzięki temu na
masie nie powstanie kożuch).Kruszonka:
Masło,
mąkę i
cukier rozetrzyj w dłoniach.Kruszonka powinna przypominać piasek.Na kruchy spód wyłóż mrożone
wiśnie obtoczone w
mące ziemniaczanej (
mąka pochłonie
wodę, która powstanie w chwili rozmrażania
owoców), wylej masę budyniową, a całość posyp kruszonką. Piecz ciasto 35 minut w piekarniku nagrzanym do 170C.Ciasto podawaj schłodzone.

Smacznego!