ßßß Cookit - przepis na Kaczka nafaszerowana jabłkami

Kaczka nafaszerowana jabłkami

nazwa

Wykonanie

Niezbędne produkty:
1 kaczka (około 2-3 kg)
5-6 marchewek
2 jabłka
1 główka czosnku
Przyprawy: majeranek, tymianek, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Kaczka to danie które niezaplanowane pojawiło się w koszyku zakupowym a później zostało upieczone. Polowałem na jakąś formę kurczaka/indyka gdy niespodziewanie, z regału sklepowego machnęła do mnie skrzydełkiem zafoliowana kaczucha.
Do jej przygotowania użyłem 2 jabłek o kwaskowym smaku i dość miękkich, 4-6 dużych marchwi, aby stworzyły podłoże i aby kaczka nie dusiła się od spodu we własnym sosie.
Porządnie nacieramy kaczkę majerankiem, rozmarynem, pieprzem i solą a następnie po wypchaniu możliwie do oporu cząstkami jabłek, wiążemy tak aby farsz nie wyleciał podczas pieczenia.
Tę czynność dobrze zrobić odpowiednio wcześniej (kilka godzin lub poprzedniego dnia wieczorem).
Następnie brytfankę w której zamierzamy ją upiec wykładamy na całej podstawie marchwią pokrojoną w słupki tak aby kaczka znalazła się na pewnego rodzaju podwyższeniu i przypiekła się ze wszystkich stron.
Na tak przygotowane podłoże trafiają zioła: rozmaryn, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól i czosnek w całości, a następnie sama kaczka.
Kaczkę pieczemy tyle godzin ile waży. Moja kaczka ważyła około 2,5 kg więc piekłem ją ok 150 minut.
Podczas pieczenia dobrze żeby przez pierwsze 3/4 całego czasu była ona pod przykryciem a ostatnie minuty bez żeby skórka dobrze się przypiekła.
Co kilkanaście minut podlewamy kaczkę na zmianę wodą i czerwonym winem.
W ostatniej godzinie, kiedy pokrywa jest zdjęta, co kilkanaście minut łyżką nabieramy sos z dna naczynia i oblewamy skórę od góry tak, aby zwilżyć całą powierzchnię mięsa coby nie wysuszyło się za nadto.
Gotowa kaczucha powinna być przyrumieniona ze wszystkich stron a w środku soczysta i niezbyt wysuszona. Jabłka w środku powinny rozgotować się na jednolitą masę i w połączeniu z marchewką i sosem z pieczenia stworzyć przepyszny sos.
Kaczkę podałem z kluseczkami kładzionymi na wodzie i sałatą w sosie winegret.
SMACZNEGO !!!
Źródło:http://fotogoto.pl/dania-z-miesa/kaczka-nafaszerowana-jablkami