Wykonanie
Niezbędne produkty:1
kaczka (około 2-3 kg)5-6
marchewek2
jabłka1 główka
czosnkuPrzyprawy:
majeranek,
tymianek,
sól,
pieprz,
ziele angielskie,
liść laurowyKaczka to danie które niezaplanowane pojawiło się w koszyku zakupowym a później zostało upieczone. Polowałem na jakąś formę kurczaka/indyka gdy niespodziewanie, z regału sklepowego machnęła do mnie skrzydełkiem zafoliowana kaczucha.Do jej przygotowania użyłem 2
jabłek o kwaskowym smaku i dość miękkich, 4-6 dużych
marchwi, aby stworzyły podłoże i aby
kaczka nie dusiła się od
spodu we własnym sosie.Porządnie nacieramy
kaczkę majerankiem,
rozmarynem,
pieprzem i
solą a następnie po wypchaniu możliwie do
oporu cząstkami
jabłek, wiążemy tak aby farsz nie wyleciał podczas pieczenia.Tę czynność dobrze zrobić odpowiednio wcześniej (kilka godzin lub poprzedniego dnia wieczorem).
Następnie brytfankę w której zamierzamy ją upiec wykładamy na całej podstawie marchwią pokrojoną w słupki tak aby
kaczka znalazła się na pewnego rodzaju podwyższeniu i przypiekła się ze wszystkich stron.
Na tak przygotowane podłoże trafiają
zioła:
rozmaryn,
liść laurowy,
ziele angielskie,
pieprz,
sól i
czosnek w całości, a następnie sama
kaczka.
Kaczkę pieczemy tyle godzin ile waży. Moja
kaczka ważyła około 2,5 kg więc piekłem ją ok 150 minut.Podczas pieczenia dobrze żeby przez pierwsze 3/4 całego czasu była ona pod przykryciem a ostatnie minuty bez żeby skórka dobrze się przypiekła.Co kilkanaście minut podlewamy
kaczkę na zmianę
wodą i
czerwonym winem.W ostatniej godzinie, kiedy pokrywa jest zdjęta, co kilkanaście minut łyżką nabieramy sos z dna naczynia i oblewamy skórę od góry tak, aby zwilżyć całą powierzchnię
mięsa coby nie wysuszyło się za nadto.
Gotowa kaczucha powinna być przyrumieniona ze wszystkich stron a w środku soczysta i niezbyt wysuszona.
Jabłka w środku powinny rozgotować się na jednolitą masę i w połączeniu z
marchewką i sosem z pieczenia stworzyć przepyszny sos.
Kaczkę podałem z kluseczkami kładzionymi na wodzie i
sałatą w
sosie winegret.
SMACZNEGO !!!