Wykonanie
Składniki:- 2 dag
drożdży- 1/2 szklanki
mleka- 500g
mąki pszennej- 25 dag puree z dyni***- 5 dag rozpuszczonego
masła- 1 łyżka
cukru- szczypta
soli- 1
jajkoSposób przygotowania:1. W letnim
mleku rozpuszczamy
drożdże,
cukier, mieszamy z 1 łyżką
mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce, aż
drożdże lekko się napuszą.2. Do miski wsypujemy
mąkę,
sól, dodajemy wyrośnięty zaczyn
drożdżowy, rozpuszczone i ostudzone
masło oraz puree z dyni, wszystko dokładnie wyrabiamy ręką, formujemy kulkę i odstawiamy na 1 godz., by ciasto podrosło.3. Wyrośnięte ciasto chwilę ugniatamy, formujemy małe bułeczki i układamy je na blaszce wysmarowanej tłuszczem i obsypanej
mąką. Bułeczki przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 20 min., żeby trochę urosły. Po tym czasie smarujemy je roztrzepanym
jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 35-40 min., aż się zrumienią i wyrosną.***Aby przygotować puree obieramy i oczyszczamy
dynię, gotujemy do miękkości na parze, następnie miksujemy ją na gładką masę.