Wykonanie
Składniki:- 500g
mąki pszennej- 40g świeżych
drożdży- 2 łyżki
kakao- 100g
masła- 300ml
mleka- 130g
cukru- 2
jajka- szczypta
soli- 100g
gorzkiej czekolady- 100g
mlecznej czekolady- ok. 600g
owoców (np.
czereśnie,
borówki,
porzeczki)-
cukier puder do posypaniaSposób przygotowania:1. W misce mieszamy
mąkę z
kakao i
solą, robimy dołek, do którego wsypujemy pokruszone
drożdże, 1 łyżkę
cukru oraz wlewamy 100ml letniego
mleka, przykrywamy i odkładamy w ciepłe miejsce na 20 min.2. W ganku
masło rozpuszczamy w pozostałym
mleku.
Czekolady drobno siekamy.3. Do
mąki z
drożdżami dodajemy
jajka,
cukier,
mleko z
masłem, chwile wyrabiamy ręką lub mikserem z hakami, następnie wsypujemy
czekoladę i ponownie wyrabiamy (ciasto jest dosyć luźne), odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godz.4. Po tym czasie ciasto ponownie chwilę wyrabiamy, później przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie posypujemy umytymi i osuszonymi
owocami, ciasto odstawiamy do podrośnięcia na czas nagrzania się piekarnika.5. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 45 min. Gotowe studzimy, posypujemy
cukrem pudrem.Inspiracja:krainamiodemplynaca
