Wykonanie

Ślimaczki to typowo wakacyjny wypiek. Taki, który świetnie sprawdzi się na niezobowiązującym spotkaniu z przyjaciółmi, gorzej na sztywnym, rodzinnym przyjęciu. Ślimaczków nie da podzielić się na równe, idealne porcje, wszyscy odrywają po kawałku z talerza, nierzadko brudząc sobie przy tym palce, które, niestety, trzeba później oblizać. Jeśli lubicie łakocie kwaśne, radziłabym zrezygnować z dodatku
czekolady lub polewy.Składniki na ok. 16 sztuk:50 g + 50 g bardzo miękkiego
masła200 ml
mleka500 g + trochę
maki pszennej70 g + 3 łyżki
cukruszczypta
soli42 g swieżych
drożdży1 średnie
jajko300 g
truskawek200 g
gorzkiej czekolady (dałam tylko 100 g)Polewa:30 g kwaśnej
śmietany100 g
cukru pudru (dałam 50 g)Wykonanie:Przygotować
ciasto drożdżowe: 50 g
masła stopić w rondelku na małym ogniu. Wlać
mleko, 500 g
mąki, wsypać do misy miksera, dodać 70 g
cukru i szczyptę
soli, wymieszać.
Drożdże dodać do mieszanki
mleka i
masła, rozpuścić je, mieszając. Letnie
mleko wlać do miski, dodać
jajko i zagniatać ciasto za pomocą miksera, aż będzie gładkie i będzie odstawało od ścianek naczynia (ja wyrabiałam ciasto ręcznie). Przykryć, odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia na ok. 45 min.W międzyczasie przygotować nadzienie:
porzeczki opłukać, osuszyć, usunąć szypułki i pokroić .
Czekoladę posiekać.Wyrośnięte ciasto krotko zagnieść, a następnie rozwałkować na posypanym
mąką blacie na prostokąt o wymiarach ok. 30x50 cm. Posmarować miękkim
masłem (ja rozsmarowałam
masło dłonią). Posypać 3 łyżkami
cukru, rozłożyć
porzeczki, posypać posiekaną
czekoladą. Zaczynając od dłuższej strony zwinąć ciasto w rulon, a następnie pokroić na 16 kawałków grubości 3-4 cm.Piekarnik rozgrzać do temp. 225°C. Płaską okrągłą formę porcelanowa lub tortownicę o średnicy 26 cm (lub kwadratowa o dl. 28 cm) wysmarować
masłem. Układać ślimaczki z ciasta ciasno w formie i ponownie odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 30 min.Wyrośnięte ślimaczki wstawić do piekarnika, piec ok. 20-25 min. (pod koniec pieczenia można przykryć folią aluminiową, żeby ciasto zbyt mocno się nie zrumieniło, ale upiekło dobrze od dołu).Przygotować polewę: kwaśną
śmietanę wymieszać na gładko z
cukrem pudrem. Upieczone ślimaczki wyjąć z piekarnika, gorące polać przygotowaną polewą. Odstawić ciasto do wystygnięcia.Rada : ślimaczki można podawać z dodatkiem marynowanych
truskawek. W tym celu 500 g
truskawek myjemy i kroimy , 3-4 gałązki
mięty płuczemy, osuszamy, obrywamy listki z gałązek i drobno siekamy. Do
truskawek dodajemy posiekana
miętę i 2 łyżki
cukru, mieszamy. Odstawiamy na 20-30 min. do zamarynowania.Smacznego!(przepis z bloga Kalejdoskop Kulinarny, jedynie
truskawki zamieniłam na
porzeczki)