ßßß Cookit - przepis na Najsmaczniejszy sernik

Najsmaczniejszy sernik

nazwa

Wykonanie

Sernik należy do naszych ulubionych ciast. Ten, na który przepis odkryłam niedawno,
nie ma sobie równych. Poczęstowała mnie nim moja Mama i od pierwszego spojrzenia
podbił moje serce. To pyszne ciasto jest dziełem znalezionym na blogu Niebieska Pistacja .
Zapewniam, że tak smacznego sernika jeszcze nie jedliście. Teraz, kiedy choć raz spróbujecie,
będzie on często gościł na Waszym stole. Zapewniam. Zauberi, dziękuję Ci za tę wspaniałość.
Podaję przepis niemal w niezmienionej formie. Zawarłam jedynie bardzo drobne modyfikacje,
choć wiem, w wersji pierwotnej jet równie pyszny.
Spód:
200 g zwykłych herbatników (u Zauberi ciasteczka digestive).
50 g posiekanych orzechów włoskich,
•50 g stopionego masła.
Masa serowa:
700g trzykrotnie mielonego twarogu lub twarogu sernikowego.
200 g cukru pudru,
250 ml ajerkoniaku,
3 jajka,
3 kopiaste łyżeczki przesianej mąki pszennej,
250 g śmietany 12%,
opcjonalnie: gotowy sos toffi lub stopiona w wodnej kąpieli gorzka czekolada .
Do stopionego masła dodałam pokruszone herbatniki oraz włoskie orzechy. Wymieszałam
dokładnie i wsypałam do tortownicy o średnicy 21 cm (może być większa) wyłożonej
papierem do pieczenia. Lekko ugniotłam, po czym wstawiłam do lodówki.
Wszystkie składniki potrzebne do masy serowej wyjęłam z lodówki na dwie godziny przed
przygotowaniem. Piekarnik rozgrzałam do 150 °C. Ser wymieszałam z cukrem. Cały czas
miksując dodawałam po jednym jajku. Następnie wsypałam mąkę, wlałam ajerkoniak i śmietanę.
Masę przelałam na schłodzony spód. Włożyłam do pieca, piekłam około 70 minut.
Według autorki boki ciasta powinny być ścięte a środek może lekko dygotać Tak też uczyniłam.
Po wystudzeniu wstawiłam na noc do lodówki. Następnego dnia pokroiłam na porcje, oblałam
rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą, udekorowałam polówkami orzechów włoskich i pudrowymidekoracyjnymi kwiatuszkami. Zapewne niebawem zrobię go jeszcze raz.
Bardzo smacznie polecam :)
Źródło:http://psotypsotki.blogspot.com/2013/05/najsmaczniejszy-sernik.html