ßßß Cookit - przepis na Racuszki z twarogu i marchewki

Racuszki z twarogu i marchewki

nazwa

Wykonanie

Pożywne kwiatki na śniadanie?
Jak najbardziej. Twarogowe
kwaśnej śmietany zapewnią porcję
solidnej energii na cały dzień.
250 g półtłustego twarogu (u mnie
trzykrotnie mielony), jedna duża
marchew, 2 jajka, szklanka mąki
pszennej, grudka drożdży, płaska
łyżeczka cukru, szczypta soli.
Drożdże zasypałam cukrem, odstawiłam
do wyrośnięcia. Marchewkę obrałam i starłam na najmniejszych oczkach tarki.
Wymieszałam z żółtkami i twarogiem, wlałam drożdże, wsypałam przesianą mąkę i sól.
Białka ubiłam na sztywną pianę, delikatnie połączyłam z twarogową masą.
Przykryłam ściereczką, odstawiłam na 10 minut.
Smażyłam na średnio rozgrzanym oleju na niedużym ogniu. Kształt kwiatków
uzyskałam stosując metalowe obręcze do jajek.
Bardzo smacznie polecam :)
Źródło:http://psotypsotki.blogspot.com/2012/10/racuszki-z-twarogu-i-marchewki.html