ßßß Cookit - przepis na PANKO - niezwykła panierka

PANKO - niezwykła panierka

nazwa

Wykonanie

Chrupkie pszenno-drożdżowe
płatki to japońska wersja bułki tartej.
Do panierowania mięs, ryb, krewetek,
warzyw i wszelkich innych rzeczy.
Jest doskonała - wprowadzam ją na stałe do mojej kuchni.
Panko można zdobyć w sklepach z orientalną żywnością.
Wczoraj przygotowałam paluszki
z piersi kurczaka. Były wspaniałe :)
Lekkie, chrupiące i soczyste.
2 piersi kurczaka bez skóry, 2 ząbki
czosnku, sól, papryka słodka, biały
pieprz, 2 łyżki soku z cytryny, chlust oliwy, jajko, mąka, panierka Panko.
Mięso umyłam, osuszyłam i pokroiłam w cienkie paski. Oliwę wymieszałam z sokiem z cytryny, solą, pieprzem, papryką i pokrojonym drobno czosnkiem.
Marynatą zalałam mięso, wstawiłam na noc do lodówki.
Piersi obtaczałam w mące, rozmąconym jajku i w płatkach japońskiej panierki.
Smażyłam w średnio głębokim tłuszczu.
Paluszki zachowały chrupkość nawet po 3-4 godzinach od wystygnięcia.
Bardzo smacznie polecam :)
Źródło:http://psotypsotki.blogspot.com/2012/07/panko-niezwyka-panierka.html