ßßß Cookit - przepis na Bómbómki - krówki z Kociewia

Bómbómki - krówki z Kociewia

nazwa

Wykonanie

Bómbómki, niezwykle pyszne
cukierki prezentowałam już kilka
razy. Do złudzenia przypominają
krówki. Są bardzo słodkie i pięknie
pachną. Składają się z trzech składników i choć proces ich gotowania trwa blisko
godzinę, warto się poświęcić.
2 szklanki cukru, łyżka masła,
szklanka słodkiej śmietanki 18%.
W garnku roztopiłam masło, wsypałam cukier, wymieszałam drewnianą łyżką i od razu
wlałam śmietanę, by nie doprowadzić
do zbrązowienia cukru.
Gotowałam na średnim ogniu ponad 45 minut cały czas mieszając. Masa nieustannie
wrzała i stopniowo gęstniała przybierając konsystencję gumy.
Silikonowe foremki w kształcie truskawek posmarowałam olejem, wypełniłam gorącymi
cukierkami, odstawiłam do wystygnięcia.
Bardzo smacznie polecam :)
Zachęcam też do zobaczenia:
Bómbómki z dekla kruche
Bómbómki z dekla z makiem
oraz Kociewskie bómbómki z dekla
Źródło:http://psotypsotki.blogspot.com/2012/07/bombomki-krowki-z-kociewia.html