Wykonanie

Prezentuję dziś kolejnyrodzaj kociewskich
cukierków.Tym razem z dodatkiem
maku i
miodu.Są wyjątkowe przede wszystkim ze względu na kształt, jakiudało mi się wykonaćdzięki metalowym foremkom.Sposób przygotowania nieróżni się do pozostałychBómbómek, są tylko niecozmienione składniki:czubata łyżka
masła,250 ml
śmietany 30%, 2 szklanki
cukru, 2 łyżki
miodu, 4 łyżki
maku.
Masło roztopiłam w garnku z podwójnym dnem.Dodałam
cukier, prażyłam niecałą minutę mieszając co jakiś czas.Wlałam
śmietanę i
miód. Na maleńkim płomieniu ognia gotowałamskładniki 45 minut., mieszając je nieustannie drewnianą łyżką.Wsypałam
mak i gotowałam jeszcze 10 minut.Metalowe foremki do babeczek wysmarowałam
olejem,wypełniłam gęstniejącą, gorącą masą.Najlepiej robić to używając grubych, ochronnych rękawic,gdyż wrzący
cukier może porządnie poparzyć.Odstawiłam do wystygnięcia. Zimne
cukierki przechowuję w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.Polecam pozostałe rodzaje Bómbómek, zawarte w blogu.Bómbómki z dekla kruche oraz Kociewskie Bómbómki z dekla .Bardzo smacznie, słodko i
słonecznie polecam :)