ßßß
składniki (ok. 400 g):150 g brązowego cukru150 ml kremówki 30% lub 36%100 ml miodu50 g masłaMiód, cukier oraz masło umieścić w rondlu. Podgrzewać na średnim ogniu aż składniki dobrze się rozpuszczą. Od tego momentu gotować jeszcze przez 5-10 minut do uzyskania złocistego koloru. Zdjąć z palnika, ostrożnie dodać kremówkę i dokładnie wymieszać. Odstawić do całkowitego wystudzenia.Pamiętajcie, że proporcje składników są umowne. Można je zmieniać. Ilość śmietany oraz zawartość tłuszczu zależy od tego, jaki chcecie uzyskać efekt. Jeżeli krem ma być lżejszy i rzadszy, dodajcie większą ilość śmietany (30%). Jeżeli ma być bardziej tłusty i gęsty, dodajcie jej mniej i użyjcie śmietany o zawartości tłuszczu 36%. Pamiętajcie też, że masa karmelowa po całkowitym wystudzeniu zgęstnieje. Konsystencja kremu zależy również od tego jaki przygotujemy karmel. Jeśli składniki będziecie gotować krócej, do uzyskania jasno-złotego koloru, krem będzie rzadszy. Jeżeli karmel zdejmiecie z palnika w momencie, gdy osiągnie bursztynową barwę, późniejszy kajmak będzie bardziej gęsty.Jeżeli chcecie przygotować solony karmel wystarczy dodać kilka szczypt soli do wszystkich składników przed ich rozpuszczeniem. Jeżeli po wystudzeniu masy sól będzie za słabo wyczuwalna, kajmak można podgrzać, dodać kolejną ilość soli i mieszać do rozpuszczenia.