ßßß Cookit - przepis na Rumiane śledzie w szynce parmeńskiej

Rumiane śledzie w szynce parmeńskiej

nazwa

Wykonanie

Świeże rybki otulone szynką parmeńską
- takie na jeden kęs, zagościły na naszym
stole. Aromat unosił się w całej okolicy,
pobudzając wyobraźnię sąsiadów :D
Połączenie smaków tworzy doskonały
duet. Śledzie smakują na gorąco, prosto z patelni, a także później, kiedy już wystygną.
1 kg świeżych śledzi, 130 g szynki
parmeńskiej w plasterkach, sól, biały
pieprz, sok z cytryny, mąka krupczatka
do obtoczenia.
Śledzie wypatroszyłam, umyłam dokładnie i osuszyłam. Posypałam pieprzem i odrobiną soli, skropiłam sokiem z cytryny. Każdą rybę owinęłam plasterkiem szynki
parmeńskiej, obtoczyłam w krupczatce.
Na patelni roztopiłam klarowane masło z chlustem oleju roślinnego. Na rozgrzanym tłuszczu
smażyłam śledzie z dwóch stron na rumiano.
Podałam na plasterkach cytryny, przybrałam natką pietruszki.
Bardzo smacznie polecam :)
Źródło:http://psotypsotki.blogspot.com/2012/05/rumiane-sledzie-w-szynce-parmenskiej.html