Wykonanie

Świeże
rybki otulone
szynką parmeńską- takie na jeden kęs, zagościły na naszym
stole. Aromat unosił się w całej okolicy,pobudzając wyobraźnię sąsiadów :DPołączenie smaków tworzy doskonałyduet.
Śledzie smakują na gorąco, prosto z patelni, a także później, kiedy już wystygną.1 kg
świeżych śledzi, 130 g
szynkiparmeńskiej w plasterkach,
sól, biały
pieprz,
sok z cytryny,
mąka krupczatkado obtoczenia.
Śledzie wypatroszyłam, umyłam dokładnie i osuszyłam. Posypałam
pieprzem i odrobiną
soli,
skropiłam sokiem z cytryny. Każdą
rybę owinęłam plasterkiem
szynkiparmeńskiej, obtoczyłam w krupczatce.Na patelni roztopiłam klarowane
masło z chlustem
oleju roślinnego. Na rozgrzanym tłuszczusmażyłam
śledzie z dwóch stron na rumiano.Podałam na plasterkach
cytryny, przybrałam
natką pietruszki.Bardzo smacznie polecam :)