Wykonanie

Ostatnio mało czasu poświęcamblogowi. Zachwyciłam się wiosną i często nawet nie chce mi sięwłączać komputera.Wczoraj towarzyszyły nam uroczegwiazdki, które przygotowałam w pędzie dnia, w natłoku informacji,przy kłębiących się w głowie myślach.Połączenie
owoców,
miodu i
ziółbyło doskonałe. Potrawa przypominabardziej deser niż obiad i choć wolęwszelkie kluski spożywać na słono,te smakowały mi bardzo.400 g półtłustego
twarogu, 2-3 szklanki
mąki pszennej, 2
jajka, szczypta
soli.Ponadto: szklanka
mrożonych owoców:
malin i
jagód, 2 czubate łyżki
cukru, kawałekdojrzałego
arbuza (u mnie około 600 g),
czekoladowe gwiazdki do przybrania,kilka listków
mięty.Z
arbuza wydłubałam pestki, wykroiłam kilkanaście gwiazdek. Pozostałą część miąższuzmiksowałam. Wlałam do rondelka, dodałam
maliny,
jagody oraz
cukier.Podgrzewałam często mieszając. Po pewnym czasie
cukier rozpuścił się,
owocerozgotowały a sos zaczął gęstnieć. Zdjęłam z ognia, odstawiłam.
Mąkę przesiałam, połączyłam w misce z
twarogiem i
jajami oraz szczyptą
soli.Przełożyłam na stolnicę, krótko wyrobiłam po czym rozwałkowałam na grubośćokoło centymetra. Foremką wykrawałam kluseczki w kształcie gwiazdek.Ugotowałam we wrzącej, lekko osolonej wodzie.Wyłożyłam na talerze skrapiając
owocowym sosem. Obsypałam cząstkami
arbuza i czekoladowymi gwiazdkami. Przybrałam listkami
mięty, polałam
miodem.Bardzo smacznie polecam :)