ßßß Cookit - przepis na konfitura z płatków róży,

konfitura z płatków róży,

nazwa

Wykonanie

Okrągłe, rumiane pączusie z aromatyczną różaną
konfiturą są wspaniałym
uwieńczeniem pracowitego
tygodnia. Do porannej,
piątkowej filiżanki herbaty
pasują doskonale :)
500 g przesianej mąki pszennej,
250 ml mleka, 15 dag cukru,
10 dag masła, szczypta soli,
5 dag drożdży, 2 duże jajka,
olej do smażenia,
mąka do podsypania.
Drożdże rozmieszałam w niewielkiej ilości ciepłego mleka i łyżce cukru.
Odstawiłam do wyrośnięcia. Podgrzane, ale nie gorące mleko wlałam
do miski, wsypałam sól i cukier, wymieszałam. Dodałam mąkę i cały czas
mieszając drewnianą łyżką dodawałam jajka a następnie stopione i wystudzone masło. Na koniec wlałam wyrośnięty zaczyn, dokładnie
wyrobiłam. Przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoiło swoją objętość wykładałam porcjami na blat,
wałkowałam na grubość 1 cm, szklanką wykrawałam krążki. Na środku
każdego krążka nakładałam łyżeczkę konfitury różanej, sklejałam brzegi
formując pączek. Układałam na stolnicy posypanej mąką sklejoną
częścią do dołu. Zostawiłam do wyrośnięcia. Smażyłam w głębokim oleju z obu stron. Wyjmowałam na papierowe ręczniki, by osuszyć z nadmiaru
tłuszczu. Pączki polałam lukrem przygotowanym z cukru pudru i odrobiny
mleka, posypałam kolorowymi groszkami.
Bardzo smacznie polecam :)
Źródło:http://psotypsotki.blogspot.com/2012/02/paczki-z-konfitura-rozana.html