ßßß
Okrągłe, rumiane pączusie z aromatyczną różanąkonfiturą są wspaniałymuwieńczeniem pracowitegotygodnia. Do porannej,piątkowej filiżanki herbatypasują doskonale :)500 g przesianej mąki pszennej,250 ml mleka, 15 dag cukru,10 dag masła, szczypta soli,5 dag drożdży, 2 duże jajka,olej do smażenia,mąka do podsypania.Drożdże rozmieszałam w niewielkiej ilości ciepłego mleka i łyżce cukru.Odstawiłam do wyrośnięcia. Podgrzane, ale nie gorące mleko wlałamdo miski, wsypałam sól i cukier, wymieszałam. Dodałam mąkę i cały czasmieszając drewnianą łyżką dodawałam jajka a następnie stopione i wystudzone masło. Na koniec wlałam wyrośnięty zaczyn, dokładniewyrobiłam. Przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia.Gdy ciasto podwoiło swoją objętość wykładałam porcjami na blat,wałkowałam na grubość 1 cm, szklanką wykrawałam krążki. Na środkukażdego krążka nakładałam łyżeczkę konfitury różanej, sklejałam brzegiformując pączek. Układałam na stolnicy posypanej mąką sklejonączęścią do dołu. Zostawiłam do wyrośnięcia. Smażyłam w głębokim oleju z obu stron. Wyjmowałam na papierowe ręczniki, by osuszyć z nadmiarutłuszczu. Pączki polałam lukrem przygotowanym z cukru pudru i odrobinymleka, posypałam kolorowymi groszkami.Bardzo smacznie polecam :)