Wykonanie
Okrągłe, rumiane pączusie z aromatyczną różaną
konfiturą są wspaniałymuwieńczeniem pracowitegotygodnia. Do porannej,piątkowej filiżanki
herbatypasują doskonale :)500 g przesianej
mąki pszennej,250 ml
mleka, 15 dag
cukru,10 dag
masła, szczypta
soli,5 dag
drożdży, 2 duże
jajka,
olej do smażenia,
mąka do podsypania.
Drożdże rozmieszałam w niewielkiej ilości ciepłego
mleka i łyżce
cukru.Odstawiłam do wyrośnięcia. Podgrzane, ale nie gorące
mleko wlałamdo miski, wsypałam
sól i
cukier, wymieszałam. Dodałam
mąkę i cały czasmieszając drewnianą łyżką dodawałam
jajka a następnie stopione i wystudzone
masło. Na koniec wlałam wyrośnięty zaczyn, dokładniewyrobiłam. Przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia.Gdy ciasto podwoiło swoją objętość wykładałam porcjami na blat,wałkowałam na grubość 1 cm, szklanką wykrawałam krążki. Na środkukażdego krążka nakładałam łyżeczkę
konfitury różanej, sklejałam brzegiformując pączek. Układałam na stolnicy posypanej
mąką sklejonączęścią do dołu. Zostawiłam do wyrośnięcia. Smażyłam w głębokim
oleju z obu stron. Wyjmowałam na papierowe ręczniki, by osuszyć z nadmiarutłuszczu. Pączki polałam lukrem przygotowanym z
cukru pudru i odrobiny
mleka, posypałam kolorowymi
groszkami.Bardzo smacznie polecam :)