ßßß Cookit - przepis na Kolorowe ruloniki śledziowe

Kolorowe ruloniki śledziowe

nazwa

Składniki

Wykonanie

Na pochmurny dzień, poprawę
humoru, na wzrost apetytu i wszelkie rozterki najlepszy
jest... dobry śledzik :)))
Co prawda podczas minionego
świątecznego czasu było ich
dużo, to zawsze znajdę powód,
by przygotować kolejne danie z tymi smakowitymi morskimi
rybkami. Dziś z rozkoszą polecam
ruloniki z warzywami i pastą
łososiową. Skąpane w oliwie oraz
winnym occie czerwonym są
doskonałe, wykwintne, smaczne i zachęcające.
5 śledziowych matiasów moczyłam w mleku przez godzinę.
Następnie osuszyłam i przekroiłam wzdłuż tak, że uzyskałam 10 kawałków
do przygotowania. 150 g wędzonego łososia w plastrach roztarłam w moździerzu z łyżeczką chrzanu, łyżką soku z cytryny, odrobiną
białego pieprzu i chlustem oliwy. Powstałą masą posmarowałam filety,
odstawiłam do lodówki na godzinę.
W międzyczasie obrałam dużą marchew i pokroiłam ją w podłużne,
cienkie plastry. Wrzuciłam na 20 sekund do wrzącej wody, osuszyłam.
Czerwoną cebulę pokroiłam w piórka, natkę pietruszki wypłukałam i podzieliłam na małe gałązki.
Na śledziowe płaty z łososiową pastą poukładałam paski marchewki,
cebulę oraz pietruszkę. Zwijałam jak najciaśniej, spinałam kolorowymi
szpadkami. Ruloniki poukładałam w miseczce, skropiłam czerwonym
octem winnym, nie żałowałam też oliwy.
Potrawę przykryłam folią spożywczą, odstawiłam na noc do lodówki.
Bardzo smacznie polecam :)
Źródło:http://psotypsotki.blogspot.com/2012/01/kolorowe-ruloniki-sledziowe.html