Wykonanie
Na pochmurny dzień, poprawęhumoru, na wzrost apetytu i wszelkie rozterki najlepszyjest... dobry
śledzik :)))Co prawda podczas minionegoświątecznego czasu było ichdużo, to zawsze znajdę powód,by przygotować kolejne danie z tymi smakowitymi morskimi
rybkami. Dziś z rozkoszą polecamruloniki z warzywami i pastąłososiową. Skąpane w
oliwie orazwinnym occie czerwonym sądoskonałe, wykwintne, smaczne i zachęcające.5
śledziowych matiasów moczyłam w
mleku przez godzinę.Następnie osuszyłam i przekroiłam wzdłuż tak, że uzyskałam 10 kawałkówdo przygotowania. 150 g
wędzonego łososia w plastrach roztarłam w moździerzu z łyżeczką
chrzanu, łyżką
soku z cytryny, odrobiną
białego pieprzu i chlustem
oliwy. Powstałą masą posmarowałam filety,odstawiłam do lodówki na godzinę.W międzyczasie obrałam dużą
marchew i pokroiłam ją w podłużne,cienkie plastry. Wrzuciłam na 20 sekund do wrzącej
wody, osuszyłam.
Czerwoną cebulę pokroiłam w piórka,
natkę pietruszki wypłukałam i podzieliłam na małe gałązki.Na
śledziowe płaty z łososiową pastą poukładałam paski
marchewki,
cebulę oraz
pietruszkę. Zwijałam jak najciaśniej, spinałam kolorowymiszpadkami. Ruloniki poukładałam w miseczce,
skropiłam czerwonym
octem winnym, nie żałowałam też
oliwy.Potrawę przykryłam folią spożywczą, odstawiłam na noc do lodówki.Bardzo smacznie polecam :)