ßßß Cookit - przepis na Stek z tuńczyka / Tuna steak

Stek z tuńczyka / Tuna steak

nazwa

Wykonanie

Gotujemy w Barcelonie
Tym razem w mercacie Santa Caterina spodobał się nam stek z tuńczyka, kupilismy kilka steków olbrzymiej ryby. Po śniadaniu, przed wyjściem na spacer daliśmy steki do gotowej marynaty do ryb z kamisa i oliwy.
Tuńczyka przygotowalismy podobnie, jak miecznika dzień wcześniej, grillując go na pateni grillowej, pod sam koniec podlaliśmy go białym winem. P opijając białe schłodzone wino czekaliśmy w napięciu na poznanie kolejnego nowego smaku. Smak tuńczyka był bardzo intensywny, jedząc miałam wrażenie, że jemy mięso, a nie rybę, była bardzo gęsta w swej konsystencji.
Myślę, że z tuńczykiem jest, jak z oliwkami jedzonymi pierwszy raz w życiu, do tego smaku trzeba dojrzeć, aby przekonać się do niego. Tuńczyka zjedliśmy z sałatką z pomidorów z czerwoną cebulką i zimną sałatką ziemniaczaną z octem jabłkowym i cebulką zieloną. Mąż był zachwycony smakiem tuńczyka, córka nie.
Źródło:http://tapasdecolores.blogspot.com/2012/09/stek-z-tunczyka.html