ßßß Cookit - przepis na Stek z tuńczyka.

Stek z tuńczyka.

nazwa

Wykonanie

Trochę się bałam tego dania, ponieważ tuńczyk smażony zbyt długo staje się suchy i jest nie smaczny. Zależało mi na tym by moje steki były soczyste, ale też nie były surowe w środku.
Dwa piękne kawałki tuńczyka, świeżutkie, zakupione dzisiaj najpierw zamarynowałam:
umyte kawałki posypałam z obu stron solą i pieprzem, odrobiną przeciśniętego przez praskę czosnku, listkami świeżej bazylii i polałam oliwą z oliwek. Odstawiłam na 20 minut.
Steki smażyłam na rozgrzanej niewielkiej ilości oliwy z każdej strony po 40 sekund. Ponieważ w środku rybie mięso było surowe przełożyłam delikatnie steki do naczynia żaroodpornego i wstawiłam na chwilkę do piekarnika - 170 stopni, ale dosłownie na chwilę, cały czas doglądając i kontrolując czy steki się nie przepiekają. Trwało to ok. 3 min.
W smaku ryba była soczysta i delikatna, więc myślę, że jak na moje pierwsze steki z tuńczyka wyszło całkiem nie źle ;).
Źródło:http://wkuchniuli.blogspot.com/2012/12/stek-z-tunczyka.html