ßßß Cookit - przepis na Domowe chipsy ziemniaczane

Domowe chipsy ziemniaczane

nazwa

Składniki

Wykonanie

Nie znoszę chipsów. Nie lubię
ich smaku i drażni mnie
ich zapach. Zawierają mnóstwo
konserwantów, ulepszaczy,
barwników i całą masę innych
szkodliwych substancji.
Wczoraj obchodziliśmy Andrzejki.
Chciałam, by menu na ten wieczór
było nietypowe, dlatego
postanowiłam samodzielnie
sporządzić chipsy do podgryzania.
Obrałam 10 ziemniaków, które
pokroiłam w bardzo cienkie
plasterki. Pobawiłam się nieco i każdy ziemniaczany krążek osuszyłam
papierowym ręczniczkiem. Dużą blaszkę posmarowałam minimalną
warstwą oleju. Poukładałam plasterki jeden obok drugiego.
Wszystkie posypałam solą; niektóre pieprzem, inne papryką, pozostałe
suszoną cebulą i rozmarynem. Piekłam w halogenowym piekarniku w temperaturze 210°C przez 13-15 minut.
Chipsy były "strzałem w dziesiątkę". Nie nadążałam z pieczeniem,
gdyż błyskawicznie znikały zanim zdążyły wystygnąć.
Będę robić je częściej. Tego jestem pewna.
Bardzo smacznie polecam :)
Źródło:http://psotypsotki.blogspot.com/2011/12/domowe-chipsy-ziemniaczane.html