ßßß Cookit - przepis na Chipsy z buraków

Chipsy z buraków

nazwa

Składniki

Wykonanie

Chipsy z buraków są bardzo ciekawe w smaku, bo jak to buraczek… są lekko słodkie. Posypane solą smakują genialnie! Nie wiem jak Wy, ale lubię takie połączenia 🙂 Aby chipsy były chrupiące i dobrze wypieczone, musimy piec je około godziny, ale naprawdę warto, tak samo jak warto przyrządzić chipsy z cukinii czy chipsy z marchewki . Warzywne przekąski są nie tylko zdrowe, ale i bardzo smaczne! Jeżeli wypróbujecie przepis, koniecznie dajcie znać, jak smakowało! Oczywiście takie warzywne chipsy możecie urozmaicać licznymi przyprawami i bawić się smakiem, jednak według mnie same warzywa są na tyle smaczne, że dodatek soli wystarczy… a smaczne są i bez niej, a na pewno zdrowsze 😉
Zobacz też:
Chipsy z fioletowych ziemniaków
Pieczone ziemniaki łódeczki z piekarnika
Czas gotowania: 1 godzina
Składniki
średni burak
2 łyżki oleju
papier do pieczenia
opcjonalnie: sól
Przepis
1
Buraka dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plastry. Najlepiej użyć do tego celu specjalnej mandoliny do warzyw. Będziemy mieć gwarancję, że chipsy będą równomiernie upieczone.
2
Plastry buraka polewamy olejem i mieszamy, aby każdy był nim pokryty.
3
Na blachę z piekarnika wykładamy papier do pieczenia i kładziemy plastry warzyw - ważne, aby na siebie nie nachodziły.
4
Wkładamy do piekarnika nagrzanego 130 stopni na godzinę . Aby przyrumienić chipsy zwiększamy temperaturę do 140 pod koniec pieczenia.
5
Podajemy lekko posypane solą.
Źródło:https://www.kuchniabazylii.pl/2018/01/chipsy-z-burakow