Wykonanie
Chipsy z
buraków są bardzo ciekawe w smaku, bo jak to
buraczek… są lekko słodkie. Posypane
solą smakują genialnie! Nie wiem jak Wy, ale lubię takie połączenia 🙂 Aby
chipsy były chrupiące i dobrze wypieczone, musimy piec je około godziny, ale naprawdę warto, tak samo jak warto przyrządzić
chipsy z
cukinii czy
chipsy z
marchewki . Warzywne przekąski są nie tylko zdrowe, ale i bardzo smaczne! Jeżeli wypróbujecie przepis, koniecznie
dajcie znać, jak smakowało! Oczywiście takie warzywne
chipsy możecie urozmaicać licznymi
przyprawami i bawić się smakiem, jednak według mnie same warzywa są na tyle smaczne, że dodatek
soli wystarczy… a smaczne są i bez niej, a na pewno zdrowsze 😉Zobacz też:
Chipsy z fioletowych
ziemniakówPieczone
ziemniaki łódeczki z piekarnikaCzas gotowania: 1 godzinaSkładnikiśredni
burak2 łyżki
olejupapier do pieczeniaopcjonalnie:
sólPrzepis1
Buraka dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plastry. Najlepiej użyć do tego celu specjalnej mandoliny do warzyw. Będziemy
mieć gwarancję, że
chipsy będą równomiernie upieczone.2Plastry
buraka polewamy
olejem i mieszamy, aby każdy był nim pokryty.3Na blachę z piekarnika wykładamy papier do pieczenia i kładziemy plastry warzyw - ważne, aby na siebie nie nachodziły.4Wkładamy do piekarnika nagrzanego 130 stopni na godzinę . Aby przyrumienić
chipsy zwiększamy temperaturę do 140 pod koniec pieczenia.5Podajemy lekko posypane
solą.