ßßß
Mam dla Was dzisiaj pomysł na domowe chipsy :) Nie ukrywam, że choć są banalnie proste w zrobieniu to trochę pracochłonne, ale myślę, że efekt końcowy jest tego wart, bynajmniej tak twierdzi mój Mąż, przy którym znikają one w oka mgnieniu ;)Cały sekret domowych chipsów tkwi w jak najcieńszym pokrojeniu ziemniaków.Składniki:– ziemniaki ( ilość zależna od tego ile chcemy otrzymać chipsów )– dowolne przyprawy– ole do smażeniaPrzygotowanie:* Ziemniaki obieramy i kroimy w jak najcieńsze plasterki.* Zalewamy wodą i zostawiamy w misce na 10 min. Po tym czasie odsączamy z wody i osuszamy plasterki papierowym ręcznikiem.Ja robię to rozkładając je na ściereczce i przykrywając z wierzchu papierowym ręcznikiem, lekko dociskając.* Osuszone plasterki ziemniaków, wrzucamy na głęboki olej ( może to być garnek, bądź frytkownica ).Smażymy około 7 minut, przewracając je w połowie czasu, aż nam się ładnie zarumienią.* Usmażone chipsy przekładamy do miski ( na dnie możemy ułożyć ręcznik papierowy, by pozbyć się ewentualnego tłuszczu ), posypujemy dowolną przyprawą, w zależności jaki smak chcemy uzyskać i gotowe. U mnie były to solone. Smacznego chrupania :)Kategorie: