ßßß Cookit - przepis na Domowe chipsy ziemniaczane

Domowe chipsy ziemniaczane

nazwa

Wykonanie

Mam dla Was dzisiaj pomysł na domowe chipsy :) Nie ukrywam, że choć są banalnie proste w zrobieniu to trochę pracochłonne, ale myślę, że efekt końcowy jest tego wart, bynajmniej tak twierdzi mój Mąż, przy którym znikają one w oka mgnieniu ;)
Cały sekret domowych chipsów tkwi w jak najcieńszym pokrojeniu ziemniaków.
Składniki:
ziemniaki ( ilość zależna od tego ile chcemy otrzymać chipsów )
– dowolne przyprawy
– ole do smażenia
Przygotowanie:
* Ziemniaki obieramy i kroimy w jak najcieńsze plasterki.
* Zalewamy wodą i zostawiamy w misce na 10 min. Po tym czasie odsączamy z wody i osuszamy plasterki papierowym ręcznikiem.
Ja robię to rozkładając je na ściereczce i przykrywając z wierzchu papierowym ręcznikiem, lekko dociskając.
* Osuszone plasterki ziemniaków, wrzucamy na głęboki olej ( może to być garnek, bądź frytkownica ).
Smażymy około 7 minut, przewracając je w połowie czasu, aż nam się ładnie zarumienią.
* Usmażone chipsy przekładamy do miski ( na dnie możemy ułożyć ręcznik papierowy, by pozbyć się ewentualnego tłuszczu ), posypujemy dowolną przyprawą, w zależności jaki smak chcemy uzyskać i gotowe. U mnie były to solone. Smacznego chrupania :)
Kategorie:
Źródło:http://www.niepieprz.pl/domowe-chipsy