ßßß Cookit - przepis na Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami

nazwa

Wykonanie

Wrzesień, dojrzałe węgierki i knedle to pierwsze oznaki
zbliżającej się wielkimi krokami
jesieni. Czuję jej zapach w powietrzu, dostrzegam ją w zmieniającej się barwie drzew i traw. Lubię jesień i wszystkie
związane z nią aspekty.
Na rynku, który znajduje się w pobliżu mego domu kupiłam
śliwki. Ogromne, jędrne,
pachnące. Przygotowałam z nich
knedle z rumianą bułką tartą i masełkiem.
4 średnie ziemniaki ugotowałam w łupinach. Kiedy ostygły obrałam i przecisnęłam przez praskę. Dodałam 3 jajka, 250 g twarogu
trzykrotnie mielonego i prawie 3 szklanki przesianej mąki pszennej.
Wyłożyłam na stolnicę, zagniotłam jędrne ciasto, podsypując jeszcze
niewielką ilością mąki.
Śliwki umyłam, każdą przekroiłam na pół. Z ciasta formowałam grube wałki,
odrywałam po kawałku, w środek kładłam śliwkę posypaną szczyptą
cynamonu i cukru waniliowego, zlepiałam dokładnie.
Gotowałam w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżki oleju około
6-7 minut od wypłynięcia.
Na rozgrzaną patelnię wsypałam bułkę tartą, zrumieniłam ją nieco,
dodałam masło. Polałam knedle, przybrałam listkami mięty, podałam gorące.
Bardzo smacznie polecam :)
Źródło:http://psotypsotki.blogspot.com/2011/09/knedle-ze-sliwkami.html