ßßß
Przede mną kolejny bochenekciepłego jeszcze chleba.Różni się od wszystkich,które do tej pory piekłam.Jest bardzo kruchy i maspecyficzny smak.Chleb graham powstaje z mąki razowej, drożdży i mleka.Na nieduży bochenek potrzeba:0,5 kg przesianej pszennej mąkirazowej, 10 g świeżych drożdży,1 i 1/4 szklanki letniego mleka,pół łyżeczki cukru i łyżeczkę soli.Do mleka wsypałam cukier i wkruszyłam drożdże. Zamieszałam,odstawiłam na 10 minut. Mąkę podzieliłam na dwie części.Do jednej wlałam zaczyn, wymieszałam, przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrosło dodałam sól, pozostałączęść mąki, dokładnie wyrobiłam. Uformowałam kulę i ponownieodstawiłam do wyrośnięcia. Foremkę wysmarowałam olejem,wysypałam bułką tartą. Przełożyłam ciasto, pozwoliłamodpocząć mu jeszcze przez pół godziny.Piekłam około 35-40 minut w temperaturze 195°C.Bardzo smacznie polecam :)