ßßß Cookit - przepis na Żołądki drobiowe z pieczarkami w aksamitnym sosie

Żołądki drobiowe z pieczarkami w aksamitnym sosie

nazwa

Wykonanie

Przygotowanie podrobów
zawsze zabiera mi dużo
czasu. Nużące czyszczenie, mycie,
zaparzanie, potem ponowne
czyszczenie i wielokrotne płukanie.
Nie kupuję często żołądków,
gdyż zwyczajnie nie chce
mi się stać nad nimi tak długo.
Jednak kiedy już znajdą się na talerzu - pachnące, mięciutkie,
delikatne, jestem zadowolona i z radością rozkoszuję się
ich smakiem.
0,5 kg drobiowych żołądków umyłam i oczyściłam z ewentualnych nieczystości.
Wypłukałam w wodzie z octem, po czym zalałam wrzątkiem.
Potrzymałam je w gorącej kąpieli kilkanaście minut,
odcedziłam i ponownie zalałam wrzącą wodą.
Zaparzone podroby oczyściłam, odcinając wszystkie wystające
błonki i kłaczki. Raz jeszcze opłukałam.
Pokroiłam na mniejsze części, włożyłam do gotującej się wody z dodatkiem soli, liścia laurowego, ziela angielskiego, ziaren pieprzu i jałowca.
Gotowałam do miękkości.
Pieczarki oczyściłam, pokroiłam i zasmażyłam na patelni.
Doprawiłam solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Rumiane włożyłam do garnka z żołądkami. Na patelnię
po pieczarkach wlałam sok z trzech mandarynek,
lampkę czerwonego, wytrawnego
wina i łyżkę octu balsamicznego.
Zagotowałam, przelałam do gulaszu.
Zagęściłam mączką ziemniaczaną,
zabieliłam słodką śmietanką. Podałam z ziemniakami i odżywczą surówką.
Pół sałaty lodowej porozrywałam na części.
Dodałam pokrojone w kostkę jabłko i pociętą na wąskie paski marchew.
Doprawiłam sokiem z cytryny i majonezem.
Smacznego :)
Źródło:http://psotypsotki.blogspot.com/2010/12/zoadki-drobiowe-z-pieczarkami-w.html