Wykonanie

Polecam dziś
śledziepodane w niezwykły,świąteczny sposób.
Matiasy około 500 gmoczyłam w
mlekuprzez kilka godzin.W międzyczasie przygotowałamsos: trzy łyżki
śmietany 18%,dwie łyżki
majonezu,łyżka
musztardy sarepskiej,łyżka
musztardy staropolskiej,łyżeczka
chrzanu,łyżeczka
soku z cytryny, łyżeczka
kurkumy, łyżeczka
curry i dwie szczypty
czarnego pieprzu.Ponadto dodałam: ćwiartkę
czerwonej papryki pokrojonej w kostkę,jedną posiekaną
cebulę, dwa
jajka ugotowane na twardo i drobno pokrojone oraz jedno
jabłko pokrojone w kostkę.Wszystkie składniki wymieszałam.
Śledzie pokroiłam w cienkie dzwonki, dodałam do sosu.Duże, twarde
jabłka przekroiłam na pół, wydrążyłam,posmarowałam
sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.Wnętrze wypełniłam
śledziową sałatką, schłodziłam.Jest to ciekawa przekąska - zaskakuje wyglądem, aromatem i smakiem.