ßßß
Polecam dziś śledziepodane w niezwykły,świąteczny sposób.Matiasy około 500 gmoczyłam w mlekuprzez kilka godzin.W międzyczasie przygotowałamsos: trzy łyżki śmietany 18%,dwie łyżki majonezu,łyżka musztardy sarepskiej,łyżka musztardy staropolskiej,łyżeczka chrzanu,łyżeczka soku z cytryny, łyżeczka kurkumy, łyżeczka curry i dwie szczypty czarnego pieprzu.Ponadto dodałam: ćwiartkę czerwonej papryki pokrojonej w kostkę,jedną posiekaną cebulę, dwa jajka ugotowane na twardo i drobno pokrojone oraz jedno jabłko pokrojone w kostkę.Wszystkie składniki wymieszałam.Śledzie pokroiłam w cienkie dzwonki, dodałam do sosu.Duże, twarde jabłka przekroiłam na pół, wydrążyłam,posmarowałam sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.Wnętrze wypełniłam śledziową sałatką, schłodziłam.Jest to ciekawa przekąska - zaskakuje wyglądem, aromatem i smakiem.