ßßß Cookit - przepis na Bułeczki z sezamem

Bułeczki z sezamem

nazwa

Wykonanie

Najlepiej smakują, kiedy są
jeszcze ciepłe. Nie kroję ich
nożem, tylko rozrywam,
maczam w maśle, powidłach,
rozpuszczonej czekoladzie,
albo w serku śmietankowym.
Kiedy zupełnie wystygną,
smaruję masłem i popijam
ciepłym mlekiem, kakao lub gorącą czekoladą.
Z podanych składników
upiekłam 18 pysznych bułeczek.
Pół kostki drożdży, dwie i pół szklanki mąki tortowej, półtorej szklanki mąki krupczatki,3 jajka, dwie łyżki masła, szklanka mleka, 7 łyżek cukru, dwie szczypty soli, 2-3 łyżki spirytusu, roztrzepane jajko lub odrobina mleka do posmarowania,ziarna sezamu do posypania.
Do dużej miski włożyłam pokruszone drożdże i łyżkę cukru.
Zalałam lekko podgrzanym mlekiem.
Wsypałam 10 łyżek przesianej mąki tortowej, dokładnie wymieszałam,
odstawiłam do wyrośnięcia. Roztopiłam masło.
Kiedy zaczyn podwoił swoją objętość, dodałam pozostałą mąkę tortową,
sól, cukier, przestudzone masło, delikatnie roztrzepane jajka i krupczatkę.
Wyrobiłam ciasto.
(Jeśli masa zbytnio klei się do rąk, można dodać więcej krupczatki).
Na samym końcu wlałam spirytus i jeszcze chwilę wyrabiałam.
Odstawiłam na godzinę - półtorej, przykrywając ściereczką.
Ciasto ponownie wyrosło.
Odrywałam z niego niewielkie
kawałki, formowałam kulki i układałam na blaszce wyłożonej
papierem do pieczenia.
Pomiędzy bułeczkami należy
zachować przestrzeń, gdyż pod wpływem pieczenia
jeszcze urosną.
Każdą bułeczkę posmarowałam
mlekiem, obsypałam sezamem.
Piekłam około 18 minut w temperaturze 170°C.
Używam piekarnika z lampą halogenową, dlatego czas pieczenia wszystkich rzeczy jest krótszy niż w tradycyjnych kuchenkach.
Moja rada: sezam można z powodzeniem zastąpić kruszonką, makiem,
a także pestkami słonecznika lub dyni.
Jutro czeka mnie trudny, męczący dzień - dlatego żegnam się na dziś i życzę wszystkim spokojnej nocy.
Buonanotte.
Źródło:http://psotypsotki.blogspot.com/2010/09/bueczki-z-sezamem.html